Varianta Delta, descoperită în județul Constanța. O femeie a decedat, iar o fetiţă de 10 ani, printre cei depistaţi pozitiv cu noua tulpină
Tulpina Delta a noului coronavirus a făcut prima victimă în Constanța. Este vorba despre o femeie de 68 de ani, care a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase. Constăneanca avea comorbidități și nu era vaccinată. Este decesul cu numărul cinci la nivel național, cauzat de acest tip al virusului SARS-CoV-2. De asemenea, în județ, alte șase persoane sunt confirmate cu varianta indiană a noului coronavirus. Cea mai tânără este o fetiță de doar 10 ani.
Șapte pacienți din județul Constanța au fost depistați pozitiv cu noua tulpină Delta!Vorbim de șase femei cu vârsta între 10 ani și 69 de ani și un bărbat cu vârsta de 21 de ani.
Dintre cei șapte pacienți, șase erau nevaccinați, iar o femeie a decedatpe 24 iulie, potrivit datelor centralizate la nivelul Prefecturii Constanța.
„La momentul respectiv, nu se știa că tulpina este Delta. Astăzi au sosit rezultatele. Nu era vaccinată”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Constănțeanca era internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, undea și decedat. Potrivit autorităților, femeia de 68 ar fi suferit de astm bronșic și o formă de cancer.
Iar acesta nu este singurul caz de infectare cu tulpina Delta în județul Constanța. Încă șase persoane, cinci femei și un bărbat, au fost confirmate cu varianta indiană a noului coronavirus. Niciunul dintre constănțeni nu este internat în prezent, starea lor fiind stabilă. O fetiță de doar 10 ani este cel mai tânăr pacient la care a fost depistată tulpina Delta, potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului. Toate rezultatele secvențierilor au sosit miercuri.
„Vorbim de două cazuri familiare cu câte două cazuri în ele. Deci vorbim de patru pacienți practic care se cunoșteau între ei”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
Celelalte cazuri nu au legătură între ele. Unii dintre pacienți au fost recent plecați în străinătate, dar sunt și constănțeni care nu au călătorit.
„Originea tulpinilor pare a fi de import pentru cei veniți din străinătate. Nu vă pot spune în momentul de față numărul exact al celor plecați în străinătate dintre ceilalți. Undeva între patru și cinci”, a mai declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Dintre toate cele șapte cazuri descoperite în Constanța, inclusiv femeia decedată, doar o persoană era vaccinată.
„Trebuie în continuare să fim foarte vigilenți. Tulpina Delta, după cum vedem, a ajuns și în județul nostru”, a mai declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.
„Vaccinarea ne ajută să rămânem departe de orice probleme ne poate genera infectarea cu SARS-CoV-2, indiferent de tulpină”, a mai declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Autoritățile sanitare constănțene informează că și alte analize sunt în lucru la București, pentru a se stabili dacă mai sunt sau nu cazuri de infectare cu tulpina indiană la pacienți din județul nostru.