dobroge.tv

Live

ATENŢIE, CONSTĂNŢENI! Ţeapă cu închirierea apartamentelor - cum acţionează escrocii

ATENŢIE, CONSTĂNŢENI! Ţeapă cu închirierea apartamentelor - cum acţionează escrocii
26 iunie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Aveți mare grijă de la cine închiriați locuința! În ultimele zile, mai mulţi constănţeni au povestit pe reţelele de socializare cum au fost înşelaţi de către persoane care pretind că închiriază apartamente. Aşadar, dacă vă aflați în căutarea unei noi locuinţe, ar fi bine să știți că numărul escrocilor în domeniu este în continuă creștere, iar inventivitatea lor nu are limite.

Andrei P. a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj în care atrage atenţia asupra practicilor a doi escroci. Din păcate, şi el a fost păgubit.

“Au apărut în Constanţa, două persoane: un bărbat și o femeie (amândoi până în 30 de ani), care contactează proprietarii de imobile care au anuturi de închirirere în regim hotelier, postate pentru sezon estival 2020, (mediul online: OLX cazul de față) și vin să "vadă" (el sau ea)... nu negociază prețul, achită pentru 2-3 zile cash (urmând să prelungească perioada).

Nu prezintă act de identitate, ci doar certificat de naștere ("și revine imediat cu poză /copie CI de îndată ce ajunge și prietena că să "putem face contractul", dar nu mai revine în aceeași zi).

Răspund la telefoane fără probleme, îți trimit copia după un certificat de naștere care "bate" cu aparenta (CNP-ul justifică aparențele fizionomice, totodată și numele când se prezintă) caz de față: STROE SERGIU DANUȚ după care, ori bărbatul - "chiriaşul pretendent" ori femeia (Roxana)- chiriaș pretendentă- (fac cu schimbul) , dublează, modifică, reposteaza anunțul de închiriere (dar de data asta pe termen lung) în calitate de proprietari la un preț derizoriu pentru sezon...1000 lei /luna... (dar acceptă și 700-800 de lei)... cerând și garanție +1 lună avans.

Fiind perioada anului când foarte foarte multe persoane, muncesc la mare, își caută chirie ieftină și urgență, disponibilitate 0 (închiriere termen lung), persoanele care apelează anunțul (fals), sunt abordate, poftite în locuința proprie, predată de voi către făptaș, li se explică următoarele: preț, perioada + că revin tot în aceeași seară să mai ia din apartament ce le trebuie, pentru că sunt personale (și doar ce au băgat la închiriat și nu au avut timp să le mute pentru sezon /ex: mobilă/electrocasnice/decorațiuni/produse cosmetice sau de curățenie ..etc)... informații de care păgubitul nu are de unde avea habar că nu sunt adevărate și acceptă primirea la "curățenia de vara"... păgubitul este bucuros totodată că a reușit o negociere la preț/lună de 100 lei... acceptă "vizită".. făptașii vin.. "curaţă", pleacă.. și.. TU/EU ca proprietar… ajungi la ușa apratamentului tău după perioada "înţeleasă"..și constați că ce?!:

-Nu mai ai bunurile în casă pe care le aveai cu 2-3 seri în urmă.

-Dai peste niște locatari/chiriași (depinde cum ai norocul) care nu știu cine ești și… nu au habar de existența ta... și încerci să le explici (inclusiv cu acte) că tu de fapt ești PROPRIETARUL și ei au fost păgubiți..și ce să vezi...pe lângă banii pe care i-au dat pe chirie +avans, sunt nevoiți să și "rupă" ușa… pt. că n-au ce căuta acolo și trebuie să-i dai afară.. (cazul de față cu poliția).

-Pici de " cârdășie cu adevăratul făptaș" și trebuie să faci vizite la secția de poliție cu actele de proprietate în mână, până când păgubitul este lămurit că a fost tras în TZEAPA de aceleaşi persoane care nu le mai răspund la telefonul din anunțul găsit.

Culmea tupeului, acelasi număr de telefon este folosit și pentru luare în și dare în chirie

-păgubitul deși vede că numerele de contact coincid, aparențele descrise de către voi, coincid cu ce a văzut și el/ea, din PANICĂ/Sperietură..nu mai știu ce să creadă, nu vă vor crede... chiar și cu actele în mână, nu concep că trec prin asta”, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

Şi acesta nu este singurul caz. Pe grupul de Facebook "Mamicile Constantene Oficial", mai multe persoane au povestit cum prietene de-ale lor sau cunostinte au trecut prin acelasi scenariu: au închiriat de la o femeie/bărbat o garsonieră/un apartament, au plătit după care s-au trezit cu adevăratul proprietar la uşă.

Tot ce pot să facă păgubiţii în acest caz este să se adreseze poliţiştilor pentru ca cei care practică astfel de escrocherii să fie prinşi şi traşi la răspundere. Din păcate, cel mai probabil, păgubiţii nu-şi vor recupera banii. Cel mai indicat lucru pentru cei care caută un apartament de închiriat ar fi să nu plătească nimic fără un contract legal.

Sfaturi pentru a evita căderea în astfel de "plase":

1. Verificați inclusiv actele casei, actele de proprietate și de identitate, cereți copii după ele și după facturi.

2. Apelați la o agenție imobiliară care poate face aceste verificări pentru dumneavoastră în cazul în care din diverse motive aveți rețineri.

3. Asigurați-vă că aţi vorbit cu vecinii, cu administratorul, că există martori care să vă fi văzut împreună cu proprietarul.

3. Nu mergeți singur/singură la vizionări sau la încheierea contractului.

4. Încercați să convingeți proprietarul să încheie un contract înregistrat la Fisc.

5. Nu scoateți bani din buzunar să plătiți avans, chirie, garanție, orice fără să vă convingeți înainte că nu este o țeapă.

6. Verificați cheile, interfonul șamd.

7. Încercați să dați un avans foarte mic și plata chiriei în prima zi când vă mutați.

8. Nu vă lăsați tentat de preţurile foarte reduse pentru că ţepele se ascund de cele mai multe ori în spatele lor.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233