dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Morminte ce datează din secolele V-VI, descoperite pe strada Sarmisegetuza!

26 iunie 2020
Publicitate

Morminte ce datează din secolele V-VI au fost descoperite pe strada Sarmisegetuza din Constanța. Chiar dacă nu prezintă structură din piatră, siturile arheologice s-au păstrat foarte bine până în zilele noastre. Arheologii muncesc intens pentru a scoate la suprafață aceste... comori și, pe măsură ce lucrările înaintează, descoperă lucruri din ce în ce mai interesante. Mormintele vor fi puse în vAloare doar prin consemnarea lor în documentele oficiale. Structura din care

Pe strada Sarmisegetuza, în punctul zero al necropolei Tomisului, una dintre cele mai importante zone de cimitir din secolele 5-6 după Hristos din Constanța, arheologii lucrează în aceste zile la o nouă filă de istorie. Lucrările s-au desfășurat în două etape, în total fiind descoperite 15 morminte. Mormântul cu numărul 8, găsit în cea de-a doua etapă, are o poveste specială.

În acest mormânt se pot observa inclusiv urmele de la uneltele cu care a fost construit, spun specialiștii. Arheologii au scanat mormântul cu un aparat 3D al Muzeului de Istorie și Arheologie Constanța pentru ca zona să fie, astfel, valorificată în timp. De altfel, toate mormintele urmează să treacă prin aceeași procedură.

O altă descoperire interesantă făcută de specialiști constă într-un mormânt în formă de catacombă, o construcție specifică secolelor 5-6

În această catacombă, specialiștii au găsit, pe lângă oseminte, țesătură cu fir de aur și catarame de la obiectele vestimentare, un posibil semn că defuncții ar fi putu fi persoane înstărite.

Situl arheologic a fost descoperit când în zona au început lucrările de pregătire pentru construcția unui viitor bloc. La momentul respectiv s-a apelat la arheologi. Aceștia vor păstra toate osemintele, dar și restul obiectelor pentru proiecte științifice. Zona peninsulară a Constanței este cunoscută pentru astfel de zone pline de istorie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233