Revoltă la Olimp. Turiștii susțin că elicopterul SMURD a aterizat prea departe: „Probabil că protocolul este mai important decât viața unui om”
Revoltă pe o plajă din sudul litoralului. Turiștii susțin că elicopterul SMURD care a fost chemat la un bărbat înecat a aterizat mult prea departe de locul unde se aflau restul paramedicilor. Mai mult, aceștia spun că fix lângă ţărmul apei unde era resuscitat turistul, se afla o zonă goală fără şezlonguri şi fără umbreluţe. Este vorba de plaja din fața celebrelor vile de protocol de la Neptun.
Imaginile filmate de turiştii indignaţi arată elicopterul SMURD plutind lângă ţărmul apei unde turistul înecat era resuscitat. La nici doi metri de paramedicii care făceau masaj toracic, aeronava ar fi putut ateriza.
„Lumea, într-adevăr, era bulversată că nu i-au lăsat să aterizeze la protocol. Aveau atâta loc să aterizeze acolo. Este liber, avea suficient loc, asta gândim noi. Probabil că protocolul este mai important decât viața unui om”, spune o turistă.
„Îți dai seama, să nu-l lase să aterizeze dincolo de gard”, „Ce? Nu au vrut să-l lase să aterizeze acolo pe plaja privată?” spun turiștii indignați.
„S-a făcut o încercare să se aterizeze lângă noi, dar sunt umbrelele acestea, sunt șezlonguri, dar este o plajă goală aici care nu a putut fi utilizată, așa că au aterizat acolo departe, în spate, pe scări”, a declarat Roxana Karina Bănăduc, medic US Army.
După câteva zeci de secunde, pilotul a luat înălţime şi a aterizat sus pe faleză, la câteva sute de metri.
„Cred că acolo și vin cu targa”, spune o turistă.
„Am înțeles că nu i-a lăsat să aterizeze acolo. Așa am înțeles”, spune un turist.
Turistul resuscitat are 65 de ani. Acesta se afla în mare aproape de mal, când dintr-o dată i s-a făcut rău și a căzut în apă. După ce medicii i-au repornit inima, a fost luat cu targa şi dus până la elicopterul SMURD de pe faleză.
„Pilotul nu a cerut niciodată solicitare de aterizare acolo unde spuneți dumneavoastră. El a identificat cea mai apropiată zonă de aterizare și a aterizat undeva la aproximativ 200 de metri. Referitor la faptul că i-a fost refuzată aterizarea într-o zonă de protocol este eronat, deoarece nu s-a solicitat în niciun moment aterizarea într-o zonă anume unde ar fi trebuit să ceară vreo permisiune”, a declarat lt. Eugen Fricosu, purtător de cuvânt Inspectoratul General al Aviației.
Turistul a ajuns la Spitalul Judeţean Constanța.