ITM Constanţa, zeci de amenzi pentru angajatori în urma unor controale pe litoral
Potrivit Programului Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2021, în perioada 15 iulie- 4 septembrie se desfășoară Campania Națională privind identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarate și verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă în unități care desfășoară activitate pe Litoralul Mării Negre.
În prima săptămână de control, inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Relații de Muncă au verificat un număr de 62 angajatori, au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 40.000 lei şi au depistat două persoane care lucrau fără forme legale de angajare. Inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Securitate și Sănătate în Muncă au verificat alţi 30 de angajatori, în cazul cărora au dispus 65 de măsuri de remediere a neconformităților constatate şi au aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 4.000 lei, pentru neefectuarea instructajului, din punct de vedere al securității și sănătății în muncă la angajare.
În paralel cu această campanie se desfășoară și acțiunea de informare „Munceşte legal! Cunoaşte-ţi drepturile”, care contribuie la creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească la negru.
În paralel cu Campania Litoral se desfășoară și acțiunea de informare: „muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!”.
Acțiune care contribuie la creșterea gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată, la drepturile și obligațiile pe care le au participanții la procesul muncii, cât și la riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească la negru sau la gri. Inspectorii de muncă au distribuit pliante cu informatii utile atât în locurile de muncă unde s-au desfășurat acțiuni de control, cât și în zonele cu afluență mare de persoane.
Ambele acțiuni sunt monitorizate de reperezentanți ai Inspecției Muncii București și sunt direct coordonate de către Inspectorul General de Stat Dantes – Nicolae BRATU, care s-a deplasat în teren alături de echipele de control în diferite locații de pe raza litoralului Mării Negre, unde s-au purtat discutii cu operatorii economici, cu lucrătorii și s-au distribuit materiale informative.
„Ne dorim ca această campanie de control sa fie și preventivă, în sensul că, prin acțiunea de informare MUNCEȘTE LEGAL! CUNOAȘTE-ȚI DREPTURILE!, care se desfășoară în paralel cu acțiunea de verificare a societăților comerciale care desfășoară activități pe Litoralul Mării Negre, atât angajatorii cât și lucrătorii trebuie sa conștientizeze care sunt riscurile la care se expun acceptând munca nedeclarată sau subdeclarată și ce consecințe negative produce acest fenomen nociv în plan socio-economic. Consider că o bună informare a participanților la procesul muncii nu poate aduce decât beneficii întregului sistem”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.
Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV