dobroge.tv

Live

Semnificația steagurilor arborate de salvamari, o enigmă pentru turiștii de pe litoralul românesc

21 iulie 2021
Publicitate

Steagurile arborate de salvamari pe litoral dau bătăi de cap turiștilor. Mulți dintre ei nu știu nici până acum ce semnifică fiecare culoare în parte. În acest moment, în stațiuni este arborat steagul roșu cu galben, ceea ce înseamnă că plajele sunt supravegheate de salvatori. În fiecare zi, aceștia din urmă îi atenționează pe oamenii care se aventurează în mare, însă fără nici un rezultat. O parte dintre ei motivează că știu să înoate, însă ceea ce nu înțeleg este că indiferent de vremea de afară, curenții din apă sunt puternici. O singură clipă de neatenție, le poate transforma concediul într-o tragedie.

Pe litoralul românesc, la foișoarele salvamarilor sunt arborate în fiecare zi steaguri. În funcție de valuri și curenți se stabilește și culoarea. Acest lucru trebuie să vină în ajutorul celor care se află pe plajă.

În această dimineață, pe o plajă din Mamaia era arborat steagul roșu cu galben. Acesta înseamnă că scăldatul este sigur și plaja este supravegheată de salvamari.

Însă, nu toți turiștii cunosc semnificația lor. Unii nici măcar nu au fost curioși să vadă ce steag este arborat, iar alții au doar un minimum de cunoștințe în ceea ce privește culorile.

Turist: Nu, nu m-am uitat ce culoare este steagul.

Reporter: Steagul galben, de exemplu, ce reprezintă?

Turist: Nu știu, chiar nu știu.

Reporter: Dar cel roșu?

Turist: E pericol, cred.

Turistă: Nu, nu le cunosc.

Reporter: Steagul roșu ce înseamnă dacă în vedeți arborat?

Turistă: E ca să nu ne ducem să ne înecăm singuri.

Turist: Când e roșu e pericol.

Reporter: Și steagul galben ce înseamnă?

Turist: Că e bine.

Ceea ce trebuie să știe turiștii este că atunci când văd steagul roșu arborat, înseamnă că scăldatul este interzis, steagul galben că înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesioniști iar steagul roșu cu galben că plaja este supravegheată de salvamari.

Este o vreme mai periculoasă, sunt valuri, sunt curenți puternici și nu avem voie să mergem mai departe decât ne permitem noi”, spune un turist.

Atenționare, mare agitată și atenționare. Steagul galben. Steagul roșu, nu mai ai voie în apă”, spune un turist.

Înseamnă că este o plajă supravegheată de salvamari”, spune un turist.

Atunci când avem o vreme nefavorabilă îmbăierii, noi folosim și acele portavoci și îi atenționăm de exemplu, dacă este steagul galben arborat, este recomandat doar celor experimentați. Copiii nu trebuie lăsați nesupravegheați”, a declarat Gabriel Culea, coordonator Serviciul de Salvamar din Constanța și Mamaia.

Salvamarii recunosc că de multe ori s-au certat cu turiștii care nu înțeleg riscurile și se aventurează în mare.

Acum bate vântul dinspre mal către larg. Marea majoritate își pierd colacii sau saltelele și se duc după ele. Din cauză că nu sunt prea bine pregătiți fizic obosesc, iar înapoi nu se mai pot întoarce. Nu ne ascultă. Deci nu ascultă indicațiile celor care sunt la foișoare”, spune un salvamar.

Marea, pe cât este de fascinantă pe atât este de periculoasă. Chiar dacă afară temperaturile sunt ridicate, iar pe unele plaje abia adie vântul, în apă curenții pot fi puternici.

În urma înnisipărilor s-a creat o zonă mai adâncă imediat în adiacența zonei litorale și acolo se creează niște turbioane dela valurile produse de briză. Adică marea este mai repede adâncă și brizanții vin cu o putere mai mare în apropierea litoralului ”, a declarat Adrian Bîlbă, director CMSN.

În sudul litoralului, a fost arborat steagul roşu cu galben, dar și unul doar galben. Ceea ce înseamnă că plajele sunt supravegheate de salvamari, însă înotul nu este recomandat.

În momentul în care este arborat concomitent cu steagul roșu cu galben și steagul galben, este recomandat doar celor experimentați. Dacă este arborat concomitent cu steagul roșu cu galben și steagul roșu, este interzis la scăldat”, a declarat Gabriel Culea, coordonator Serviciul de Salvamar din Constanța și Mamaia

Pentru a avea o vacanță în siguranță sau doar o zi liniștită la plajă, turiștii și constănțenii trebuie să știe că mai au la dispoziție și aplicația Sea Status care le arată ce steag este arborat în toate stațiunile de pe litoralul românesc.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233