Părinții care cer ajutorul salvamarilor din Eforie Nord după ce şi-au pierdut copilul pe plajă vor fi amendați
Nu mai apelați la salvamar atunci când copilul se rătăcește pe plajă. Este sfatul autorităților, care le recomandă părinților să sune la 112 în cazul în care cel mic se rătăcește. În stațiunea Eforie Nord, autoritățile locale au hotărât chiar sancționarea celor care fac asta. Salvamarii spun că zilnic sunt solicitați să caute copii pe plajă, deși aceasta nu este treaba lor.
Nu există zi în care copiii să nu se rătăcească pe plajă. O spun salvamarii, care la câteva ore primesc astfel de solicitări din partea părinților panicați.
„Avem foarte des asemenea solicitări, în fiecare zi. Avem pe zi undeva la două-trei solicitări, uneori chiar și ceva mai multe”, a declarat Bogdan Vartan, salvamar.
Salvatorii îi roagă pe părinți să respecte procedurile și să apeleze la autoritățile competente, adică polițiștii. O clipă în care aceștia nu sunt atenți la valurile mării pentru că au alte preocupări poate face diferența între viață și moarte.
„Nu putem să mergem pe plajă să găsim copilul respectiv pentru că în acel moment poate avem un caz de înec”, a mai declarat Bogdan Vartan, salvamar.
Pe de altă parte, unii dintre adulți știu, greșit – din păcate, că atunci când cei mici se rătăcesc, trebuie să alerteze salvamarii.
„Știe adresa, știe tot și se duc la salvamari”, spune un turist.
În Eforie, de pildă, Consiliul Local a adoptat o hotărâre prin care părinții vor fi amendați dacă apelează la salvamari pentru a le găsi copiii nesupravegheați și pierduți, asta după ce oamenii i-au solicitat în repetate rânduri pe salvatori.
Polițiștii le recomandă părinților să respecte procedura, oricât de speriați ar fi că cel mic s-a pierdut. Oamenii legii sunt mereu în preajma plajelor, iar cu cât sună mai repede la 112, cu atât timpul în care copilul este găsit scade.
„Recomandăm ca în momentul în care anunță salvamarul, concomitent să și sune la 112. Noi avem o relație foarte bună și cu salvamarii. Suntem anunțați de către aceștia și au fost situații în care și salvamarii au găsit copii pe plajă”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Cei veniți cu copii la mare spun că este important să fie cu ochii pe cei mici. Astfel evită situații dramatice. Sunt de părere că responsabilitatea pentru micuți este a fiecărui părinte, nu a autorităților.
„Nu ne așezăm jos măcar, stăm ca să avem grijă pentru că ne este frică”, spune o turistă.
„Am fost la masaj. Unul la masaj, unul cu copilul. Apoi invers. Trebuie să ai grijă de el”, spune un turist.
Părinții sunt îndemnați să le pună micuților brățări care conțin numele și numărul de telefon al adultului. Cei care își lasă nesupravegheați copiii riscă amenzi de până la 500 de lei.