PREGĂTIT SĂ PRIMEASCĂ SPECTATORI
Teatrul de Vară Soveja, deschis pentru spectacole: spațiul poate fi închiriat
După ce ani la rând a fost casă pentru oamenii fără adăpost, Teatrul de Vară Soveja a fost igienizat și este pregătit să primească din nou spectatori. În viitorul apropiat, autoritățile speră chiar să îl reabiliteze cu fonduri europene. Până atunci însă, Grădina de vară va putea închiriată de agenți economici privați pentru evenimente și spectacole.
Cu ani în urmă, sute de turiști și constănțeni se înghesuiau la porțile Teatrului de Vară Soveja pentru a vedea pe scenă marii artiști români.
Înființat în anul 1983, cu o capacitate de 1.500 de locuri, Teatrul era principalul punct de distracție de la malul mării. Scaunele erau ocupate în totalitate, iar constănțenii și turiștii urmăreau de aici spectacolele vremii. Astăzi, dar păsările țin recitaluri pe scena goală de ani buni.
Scena este acum pustie și doar amintirile constănțenilor trecuți cu bine de prima tinerețe își mai aduc aminte de ceea ce a fost cândva Teatrul de Vară Soveja.
„Era un punct de toată atmosfera. Oamenii aveau unde să se ducă seara. Acum cine să vină la Teatru cu parcarea închisă”, spune un constănțean.
De ani buni, aceasta a fost lăsată uitării și a devenit în timp doar o clădire stingheră în care tinerii își dau întâlnire în serile de vară. Aici se leagă și se dezleagă prietenii și se deapănă amintiri.
„Mi-ar plăcea să vin ori cu familia ori cu colegii de la clasă. Noi oricum ne adunăm în fiecare weekend și socializăm. Pentru noi nu a fost niciodată cu lacăt. Ne-am cățărat peste tot și pe la scenă am fost dar atunci când nu era nimeni”, spune o tânără.
„În primul rând aș vrea să văd mai multă lume și în al doilea rând, să se distreze oamenii. Să se întâmple experiențe, să fie ceva interesant. Momentan este foarte plictisitor. Lumea vine aici în mare parte doar să se întâlnească. Nu este ce ar putea să fie”, spune un tânăr.
Trecerea anilor și lipsa investițiilor și-au pus amprenta pe grădina de vară, însă autoritățile aduc din nou speranța acestui loc.
„Vorbim aici nu numai de igienizare, ci și de condițiile tehnice, pentru că trebuie refăcut iluminatul. Vorbim de parte de sonorizare care este foarte importantă. Și bineînțeles, celelalte zone adiacente bunei funcționalități, wc-urile publice. În mare, am avut o discuție și cu specialiștii, el poate să găzduiască astfel de activități culturale”, a declarat Mihai Lupu, președinte CJ Constanța.
Anul trecut, în plină pandemie, aici s-au organizat o serie de spectacole care întruneau condiţiile de igienă şi distanţare socială din acel moment. În prezent, singurii bani alocaţi sunt pentru paza imobilului și mai nou, pentru igienizare. Pentru a face rost de fonduri, autoritățile pun la dispoziție contracost scena organizatorilor de evenimente. Pentru a închiria spațiul timp de o ora operatorii trebuie să achite 1.000 de lei, în timp ce pentru o zi taxa ajunge la 5.000 de lei.
„Pandemia nu le-a permis să facă previzionări unor astfel de evenimente dar noi suntem pregătiți dacă sunt solicitări. Au fost solicitări. Au fost impuse și pentru alte instituții care nu sunt în subordinea Consiliului Județean, anumite taxe care să permită întreținerea și desfășurarea acestei locații. Deci, din punt de vedere al condițiilor legale și a cadrului legal, există toate premisele de desfășurare a oricărei activități culturale acolo”, a mai declarat Mihai Lupu, președinte CJ Constanța.
Lucrările de reabilitare și întreținere vor fi susținute de Consiliul Județean Constanța, însă depinde de fondurile care vor fi atrase de la Uniunea Europeană.