dobroge.tv

Live

Familii constănțene, în pericol din cauza acoperișului distrus: RAEDPP anunță că se fac demersurile necesare pentru a începe reparațiile

14 iulie 2021
Publicitate

Igrasia și mirosul greu de suportat fac parte din viața de zi cu zi a unor familii care locuiesc în centrul istoric al Constanței. Bucățile de țiglă care au mai rămas pe acoperișul casei sunt acum acoperite de mușchi și licheni, iar o parte dintre ele au cedat din cauza furtunilor puternice. Locatarii imobilului cer ajutorul autorităților pentru ca toamna să nu îi găsească în aceeași situație.

Așa arată una din clădirile din Centrul istoric al orașului, o zonă foarte tranzitată în special vara de miile de turiști care ajung pe litoral. O imagine cât 1.000 de cuvinte care ne arată că în 2021 orașul Constanța și multe clădiri au nevoie urgentă de o mână de ajutor din partea autorităților locale. Și asta mai ales în condițiile în care locatarii lor își pun zilnic viața în pericol.

Cădirea din Centrul Istoric al Constanței a fost construită în anul 1935. De atunci și până astăzi, acoperișul nu a fost niciodată reabilitat. Din cauza furtunilor puternice acesta a ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Din 2018, un burlan, efectiv fiind vântul, o ploaie puternică, torențială, cred că erau 80 sau 60 de litri pe metru pătrat, a căzut de sus pe luminatorul pe care îl am deasupra să am lumină naturală în sufragerie. Eu în timpul acela ieșind din baie și ducându-mă în casă. Am avut norocul mare că am pășit că altfel, direct în cap îmi venea”, a declarat Constantin Constandache, proprietar apartament.

Așa își trăiește zilele și nopțile Constantin, proprietarul unui apartament situat la parterul clădirii.

Reporter: Cum ați trecut iarna?

Constantin Constandache, proprietar apartament: Păi, iarna trecută, cam cu greu, cam cu teamă, cam cu frică. „Aoleu să nu cedeze acoperișul”. Acum că au fost și ploile recente, au început să apară infiltrații. Încercăm să supraviețuim și poate vom găsi o rezolvare sau un sprijin.

Locuiește aici din 1972, iar teama că bucăți din acoperișul imobilului ar putea să se prăbușească peste el, l-a împins către autoritățile locale. Acesta face demersuri pentru a putea readuce acoperișul la starea inițială.

Eu fiind proprietar, ceilalți trei sunt chiriași la RAEDPP. O familie care are o repartiție de un an și jumătate nu s-a mutat. O familie are o situație financiară foarte foarte precară, deci nu au bani deloc. Iar toată reparația acoperișului costă 240.000 de lei”, a mai declarat Constantin Constandache, proprietar apartament.

Serviciul tehnic al Regiei a deplasat o echipă de constatare pe 29 iunie 2021 și au constatat degradările care afectează condițiile de exploatare ale acestei clădiri. La acest moment suntem în procedură de lucru. Vom cere proprietarilor acordul de participare și de susținere a lucrărilor ce le revin fiecăruia. Iar în momentul în care o să-l avem, o să putem demara procedura de reparație a acoperișului și a terasei”, a declarat Stere Hira, director RAEDPP Constanța.

Pentru a executa aceste lucrări RAEDPP trebuie să primească acordul proprietarilor că vor susține contravaloarea lucrărilor. Mai exact, tot ceea ce le revine direct proporțional cu suprafața imobilului. În ceea ce îi privește pe chiriași, aceștia nu vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar. Regia Autonomă "Exploatarea Domeniului Public și Privat" este responsabilă de cheltuielile pentru reparații în numele acestora.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233