dobroge.tv

Live

Insolația, pericolul zilelor de vară: vârstnicii și copii sunt cei mai vulnerabili în fața caniculei

13 iulie 2021
Publicitate

Durerile de cap, amețelile și stările de vomă sunt doar câteva dintre simptomele insolației. Deși periculos, soarele nu pare să-i intimideze pe oamenii aflați pe stradă la orele amiezii. Medicii recomandă să ne ferim de razele puternice ale soarelui și pe cât posibil să stăm în case atunci când temperaturile ating pragul caniculei.

Aproape 30 de grade la umbră - atât arătau termometrele la Constanța, marți, după ora 11.00. Căldura de la orele amiezii generează o stare de disconfort și poate fi periculoasă pentru anumite categorii. În această perioadă, oamenii riscă să facă insolație.

Vârstnicii și copii sunt cei mai vulnerabili în fața caniculei. Se recomandă ca aceștia să stea în casă la orele amiezii pentru a nu face insolație.

Unii oameni, spun, însă, că nu de ales. Înarmați cu evantaie și pălării, mulți constănțeni din categoriile vulnerabile au ieșit din casă, în ciuda riscului de a face insolație.

A avut treabă și a ieșit din casă”, spune un constănțean.

Și dacă eram la sapă, tot așa era ”, spune o constănțeancă.

Mulți dintre aceștia s-au adăpostit unde au găsit o oază de răcoare.

Stăm la umbră, la aer”, spune un constănțean.

Printre cele mai comune simptome ale insolației se numără durerile de cap. Pentru a evita migrenele, oamenii trebuie să se protejeze de razele soarelui.

Aș insista pe un aspect. Nu se mai poartă pălării de soare, la nicio oră, nici dimineața, nici după amiaza, în condițiile în care, în copilăria mea, pălăria era nelipsită. Culmea este că nu poartă nici copii de vârstă mică”, a declarat dr. Irena Smadea, medic dermatolog.

Medicii recomandă ca la orele amiezii să nu se iasă din case dacă nu este absolut necesar. Iar dacă nu există altă soluție, oamenii trebuie să țină seama de anumite aspecte.

Insist pe haine ușoare, din fibre de bumbac, de in, pe umbrele de soare. Este foarte foarte important să ne protejăm”, a mai declarat dr. Irena Smadea, medic dermatolog.

Iar pe lângă insolație, căldura excesivă duce la numeroase probleme de sănătate. Cei care se știu cu boli grave nu trebuie să iasă din casă atunci când mercurul din termometre indică valori caniculare.

Atunci când o persoană este și în vârstă și are și alte boli, poate să agraveze aceste boli. Căldura poate duce la creșterea frecvenței cardiace, poate duce la creșterea sau scăderea tensiunii arteriale li dacă nu ne hidratăm suficient și nu bem multă apă, starea generală se poate agrava și poate duce la leșin”, a declarat dr. Mihaela Iftene, medic primar.

Meteorologii anunță că și în zilele următoare va fi cald. Temperaturile vor atinge pragul caniculei, iar disconfortul termic va fi ridicat. Nici nopțile nu vor aduce răcoarea, spun specialiștii.

Pe litoral, maximele se vor încadra între 28 și 32 de grade pe parcursul următoarelor zile. Temperaturile minime vor caracteriza nopți tropicale. Asta înseamnă valori de peste 20 de grade, cu 20-24 de grade”, a declarat Maria Tomescu, meteorolog.

Din fericire, până acum, la Spitalul Județean din Constanța, nu s-a înregistrat niciun caz de insolație. Asta nu înseamnă că pericolul nu există. Populația este îndemnată să respecte indicațiile medicilor și să se ferească, pe cât posibil, de acțiunea soarelui.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233