dobroge.tv

Live

Navigatorii nevaccinați, care vin din state aflate în zona roșie, vor fi nevoiți să stea în carantină la întoarcerea în țară

09 iulie 2021
Publicitate

Noua Ordonanță de Urgență a venit la pachet cu noi măsuri pentru navigatori, după prelungirea de la 1 iulie. Dacă până acum erau considerați lucrători esențiali, cu un statut special, acum aceștia se aliniază regulilor pandemiei. Dacă vin din zonele roșii și nu sunt vaccinați, sunt obligați să intre în carantină. Potrivit sindicaliștilor, de la 1 iulie și până astăzi aproape 30 de navigatori, care au plecat în voiaj în urmă cu șase-nouă luni și nu au apucat să se vaccineze, sunt în această situație.

Navigatorii observă cum harta lumii devine tot mai roșie pentru ei. Zeci de marinari care nu au reușit să își administreze serul împotriva Covid-19 sunt în impas după ce mai multe state reprezintă zonă de risc major în ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2.

Navigatorii care revin acasă din țări sau zone încadrate cu roșu din punct de vedere epidemiologic și nu sunt vaccinați, sunt obligați să intre în carantină.

Zeci de marinari sunt în această situație, o spun reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor. Au intrat în carantină odată ajunși în țară, iar o parte dintre ei au stat și 10 luni la bord și nu au apucat să se imunizeze. Visul de a-și strânge familia în brațe s-a spulberat după ce autoritățile au luat noi măsuri în contextul pandemiei.

Și alaltăieri au sosit avioane din Marea Britanie și din ce știm, cel puțin 25 de navigatori au fost carantinați acolo. Deci probabil că în fiecare zi sosesc avioane de acolo. Noi am făcut deja un avertisment către toate agențiile de crewing, către Asociația Agențiilor de Crewing să evite Marea Britanie și aeroportul din Londra pentru transferuri și pentru schimburile de echipaj”, a declarat Adrian Mihălcioiu, președintele SLN.

Noua hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență nu mai face referire la excepţiile de la carantinare care au fost în vigoare anterior. Sunt câteva cazuri, dar personalul navigant nu este inclus.

De-asta am și eu în plan acum să fac vaccinul pentru că nu am de gând să vin acasă după patru-cinci luni de muncă și să stau iar două săptămâni departe de ai mei, de familie”, a declarat Marian Dumitrasciu, navigator.

Am prins și eu izolare de două săptămâni. A fost destul de greu, departe de familie. Mai ales la începutul pandemiei când nu știai efectiv cum se manifestă boala”, a declarat Ionuț Șotilă, navigator.

Navigatorii sunt nemulțumiți de faptul că nu mai sunt scutiți de carantină, motivând că din cauza debarcării sau chiar a escalelor din drumul spre casă într-o zonă roșie se vor afla în imposibilitatea de a-și reînnoi actele pentru următorul voiaj.

Trebuie să-și rezolve actele. Dacă sunt plecați de șase-nouă luni de acasă, bineînțeles că nu au cum să-și rezolve actele. Plus că eu am amici care au stat în carantină prin alte țări, de anul trecut până acum. E destul de greu”, a declarat Octavian Floareș, navigator.

Sperăm să nu apară din nou un lockdown în toată lumea. Sperăm ca navigatorii să poată să meargă mai departe pentru că repet, și trebuie să repet la infinit, oprirea navelor înseamnă prăbușirea economiei mondiale”, a mai declarat Adrian Mihălcioiu, președintele SLN.

Decizia vine ca urmare a noii tulpini Delta care, potrivit medicilor, s-ar transmite mult mai rapid decât celelalte tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Printre cele 23 de zone roşii se regăsesc şi marile porturi în care se fac multe din schimburile de echipaje: Brazilia, Marea Britanie, Panama şi Africa de Sud.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233