Ajutorul pentru HoReCa, întârziat de tehnică: patronii spun că au întâmpinat mari probleme la înregistrare
De astăzi au început înscrierile pe platforma de ajutor pentru sectorul HoReCa. Teoretic! Pentru că în practică, patronii spun că au întâmpinat mari probleme la înregistrare. Cei cu afaceri în domeniu sunt extrem de revoltați, deoarece banii respectivi ar acoperi o parte dintre pierderile avute în ultimul an, atât de afectat de pandemie.
Un restaurant din Constanța a suferit pierderi de 20.000 de euro, în ultimul an. Unitatea alimentară ar putea primi 4.000 de euro, ajutor de la stat, cu care să acopere măcar o mică parte din deficit.
„Au fost pierderi semnificative. Așteptăm cu mare drag acest grant care este pregătit pentru HoReCa, să ne dea cei 20%. Sperăm că banii care sunt alocați să fie livrați și foarte repede. Din păcate, pentru granturile care au existat până în prezent au fost stopate în jur de 10.000”, a declarat Nicu Lascu, patron restaurant.
Schema de ajutor pentru industria HoReCa prevede despăgubiri de 20% din diferenţa între cifra de afaceri din 2020 şi cea din 2019, câtă vreme suma maximă este de 800.000 de euro. Anul acesta, ar fi trebuit ca procedura să fie simplificată. Pentru reprezentanții din domeniul ospitalității, banii ar însemna un real sprijin, spun aceștia.
„Sute de milioane de euro, poate chiar depășește și miliardul de euro pierderi în HoReCa și cu siguranță aceste ajutoare care vin din partea statului pentru industrie vor sprijini industria, sectorul, astfel încât să putem să rămânem pe piață, să putem să oferim servicii și bineînțeles, să ținem angajații”, a declarat Cristian Bărhălescu, manager agenție de turism.
„Vorbim de sute de mii de euro. Procentul acesta, de diferență din pierdere de 20% reprezintă și sute de mii de euro și aveau și cea mai mare nevoie de recuperarea acestor pierderi”, a declarat Anca Nedea, antreprenor turism.
Doar că beneficiarii susțin că au avut mai multe dificultăți. Una dintre acestea: când au vrut să acceseze platforma, urmând pașii, au ajuns pe o pagină inexistentă.
„Cu 24 de ore înaintea apariției procedurii care este lansată, deci acum noi încărcăm pentru beneficiari documentele în platformă, a apărut un tutorial prin care eram învățați cum să ne înscriem în platformă, care nu corespunde cu procedura de pe site-ul ministerului”, a declarat Florina Grigoraș, reprezentant firmă consultanță.
Iar pierderile sunt uriașe. Paradoxal, chiar cei care au cea mai mare nevoie de ajutor au întâmpinat probleme, se plâng oamenii.
„Agențiile de turism nu pot să încarce și primesc un mesaj că nu se regăsește codul CAEN”, a declarat Anca Nedea, antreprenor turism.
Pentru înscrierea pe platformă este nevoie de trei documente: un raport de la un auditor sau un expert contabil despre provenineța pe coduri CAEN a cifrei de afaceri, autorizarea de funcționare pentru 2019 și autorizarea de funcționare pentru 2020. Platforma este deschisă de marți pentru o perioadă de 22 de zile calendaristice. Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a anunţat că domeniul HoReCa va fi scutit de plata impozitului specific până la 25 decembrie.