Florin Cîţu, către PSD: Aţi dezvoltat o obsesie personală. Vă e frică. Guvernarea e puternică şi unită
Premierul Florin Cîţu s-a adresat marţi, în plenul Camerelor reunite, PSD, la dezbaterea moţiunii de cenzură, spunând că PSD a dezvoltat o obsesie personală, că social-democraţilor le e frică şi că guvernarea e puternică şi unită. În replică, liderul PSD Marcel Ciolacu a făcut referire la rezultatul alegerilor locale parţiale de duminică, spunând: „PSD e mai bun decât coaliţia voastră de pierzători”. Parlamentul dezbate marţi prima moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, iniţiată de PSD şi intitulată „România EŞUATĂ. Recordul «fantastic» al Guvernului Cîţu”. Şi-au înregistrat prezenţa 364 de parlamentari dintr-un total de 466, scrie news.ro.
„Sunteţi pregătiţi, nu? Două moţiuni simple depuse de PSD împotriva mea ca ministru. Românii au înţeles. Social-democraţii văd în mine cel mai mare inamic al lor, cea mai mare ameninţare. De ce? Pentru că sunt singurul care s-a opus sistematic la orice colaborare cu PSD. Ştiţi deja ce fel de politician sunt şi ştiţi că nu aş susţine nici măcar în glumă să dau jos propriul guvern pentru a face apoi guvernare cu PSD. Sunt liberal convins. După 25 septembrie, va fi şi mai rău pentru dumneavoastră. Am tranşat alegerile din PNL, de cine vă e cel mai frică, nu scăpaţi. Aţi dezvoltat o obsesie personală la adresa mea. Ştiu că nu pricepeţi, dumneavoastră mai mult cu stratagemele decât cu munca. Guvernarea merge foarte bine, coaliţia e unită şi pregătită să guverneze cel puţin 8 ani de zile de acum încolo. Vă spun ca să aveţi timp să pregătiţi toate moţiunile până în 2028. Românii sigur nu mai cred nimic din ceea ce spuneţi, mai ales după ce au citit textul jalnic, penibil al moţiunii”, a afirmat Cîţu de la tribuna Parlamentului.
El i-a acuzat pe social-democraţi că au panicat românii şi atât.
„Cereţi-vă scuze românilor! I-aţi manipulat. Uite că economia României merge foarte bine. Rata inflaţiei e mai mică decât în orice altă perioadă când România era guvernată de pesedişti. Aşa se face o guvernare de succes, de centru dreapta. Pe 21 iunie 2021 Eurostat a arătat că puterea de cumpărare e mai mare decât în Grecia. Domnule Ciolacu, cred că e momentul să vă cereţi scuze faţă de românii care au credite. I-aţi manipulat. Îi încurajez pe toţi românii care au plătit rate mai mari la bancă să meargă la sediul PSD şi să ceară diferenţa. Sigur au bani de unde să dea”, a declarat premierul.
Cum vor vota grupurile parlamentare
Pentru ca moţiunea să treacă sunt necesare 234 de voturi.
Liderul PSD Marcel Ciolacu, care duminică susţinea că moţiunea are mari şanse să fie votată, a afirmat luni că ar mai fi necesare „în jur de 20 de voturi, mai exact 18”. Tot Ciolacu afirma că toţi cei 157 de senatori şi deputaţi PSD vor fi prezenţi şi că parlamentarii AUR vor vota, liderul partidului George Simion precizând însă că nu votează moţiunea PSD, ci pentru plecarea Guvernului Cîţu. De asemenea, Marcel Ciolacu contează şi pe votul parlamentarilor neafiliaţi, iar din calculul prezentat de el rezultă că mizează şi pe voturi din Grupul minorităţilor naţionale.
PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi.
Parlamentarii coaliţiei nu vor vota.
Cum se desfăşoară dezbaterile şi votul
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că „acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.
După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.
Sursă foto: Facebook Guvernul României