dobroge.tv

Live

O tornadă a făcut ravagii în Cehia. Frontul atmosferic periculos se îndreaptă spre România: ANM a emis coduri GALBEN şi PORTOCALIU de furtuni, vijelii puternice, ploi şi grindină - HARTĂ

O tornadă a făcut ravagii în Cehia. Frontul atmosferic periculos se îndreaptă spre România: ANM a emis coduri GALBEN şi PORTOCALIU de furtuni, vijelii puternice, ploi şi grindină - HARTĂ
25 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Vremea se menţine sufocantă în următoarele zile. Vineri, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi va fi caniculã în cea mai mare parte a ţãrii. În Bucureşti, temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 35 de grade. Şi după temperaturile caniculare, vin furtunile. ANM a emis alertă COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante până sâmbătă dimineaţa.

„În intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp”, a transmis ANM.

Meteorologii au emis şi alertă meteo COD PORTOCALIU de vijelii puternice, grindină, cantități de apă importante pe 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00.

„În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și alMoldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificăriale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și maridimensiuni. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi învest, centru și la munte, 70 l/mp”, potrivit ANM.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN de val de căldură, disconfort termic

„În cursul zilei de vineri (25 iunie) valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă”, anunţă meteorologii.

De asemenea, a fost emis COD PORTOCALIU pentru val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat în ziua de vineri în Oltenia, Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei.

„Vineri (25 iunie) în Oltenia, Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei disconfortul termic se va menținedeosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 degrade”, a mai anunţat ANM.

Tornada care a devastat Cehia a ucis cel puțin trei oameni

Tornada care a lovit Cehia joi seara a ucis cel puțin trei persoane, a distrus mai multe localități și a lăsat peste 120.000 de locuințe fără electricitate, anunță autoritățile. Armata a fost trimisă să îi ajute în efortul de salvare pe pompierii și polițiștii angrenați în operațiunea de salvare.Austria și Slovacia au trimis, la rândul lor, echipe de salvatori.Echipele care caută printre ruine sunt ajutate din aer de elicoptere și drone.Premierul ceh Andrej Babis a calificat evenimentele de joi drept "o imensă tragedie".

”Trebuie să specificăm că această tornadă nu mai există. Tornadele nu trăiesc un timp atât de îndelungat și nu mătură jumătate de continent. Dar este foarte important de spus faptul că se vor întruni condiții pentru realizarea fenomenelor extreme în zilele următoare, chiar și în zona țării noastre. Pentru că această tornadă s-a produs la granița a două mase de aer cu caracteristici diferite. Adică o masă foarte rece și o masă de aer foarte cald.

Masa de aer cald, existentă la în partea de sud-est și est a continentului, venită din zona de nord a Africii, o masă tropicală, care a afectat și țara noastră și a determinat aceste temperaturi ridicate, această masă de aer va exista și se va intensifica astăzi în partea de sud și de centru, pentru că în regiunile vestice, nord-vestice, masa de aer rece de care povesteam, dar nu la aceeași intensitate, se va deplasa treptat către zona țării noastre și o vom regăsi în partea de vest, de nord-vest, astăzi, cu o ușoară răcorire, iar în weekend, sâmbătă și duminică, și în celelalte regiuni.

La dizlocarea acestor două mase se întâmplă astfel de fenomele. Pot apărea norii aceștia de furtună, care pot deveni spectaculoși ca imagine, dar pot face ravagii. În condițiile în care aceștia apar, ei capătă o forță foarte mare și pot determina astfel de fenomene, pornind de la averse torențiale și cantități însemnate de apă, până la grindină de mari dimensiuni, până la vijelii sau norii aceștia pâlnie care să sperăm că nu vor ajunge la o tornadă de mici dimensiuni. Adică norii aceștia ar trebui să întâlnească solul, așa cum s-a întâmplat în Cehia, unde a fost o tornadă”, a explicat meteorologul Alina Șerban la Antena 3.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233