Instabilitatea meteorologică extremă care a făcut prăpăd în Europa ajunge şi în România. ''Va afecta ţara noastră vineri seară''
Instabilitatea meteorologică extremă care a făcut prăpăd în Europa se îndreaptă spre România. Meteorologii avertizează că după valul de aer african care a sufocat România, furtuni violente vor lovi ţara noastră. De sâmbătă, temperaturile încep să scadă uşor, însă va fi deosebit de cald.
Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu a explicat la Antena 3, la emisiunea Sinteza Zilei de ce urmează furtuni violente după valul de caniculă şi când va fi lovita de tornadă ţara noastră.
"Trebuie să înţelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum - a fost foarte cald şi în Europa Centrală, aşa cum este acum la noi. Tot aşa, multă umezeală şi acolo, pentru că au fost şi episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă. Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi şi care va afecta ţara noastră noaptea viitoare (n.r: vineri seară). Acest front se vede că s-a format la confluenţa a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puţin din imaginile pe care le vedem.
O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifestarea unei instabilităţi extreme şi, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene şi avem consecinţele lor şi la noi în ţară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla şi la noi la fel, în niciun caz. Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viaţă scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări şi traiectorii foarte extinse", a spus Florinela Georgescu la Antena 3.
Maxime de 37 de grade
Vineri, 25 iunie, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vremea va fi caniculară în majoritatea zonelor ţării, cu disconfort termic accentuat şi valori termice maxime cuprinse, în general, între 32 şi 37 de grade. Cerul va fi variabil la începutul intervalului, dar începând cu orele după-amiezii, instabilitatea atmosferică va fi în creştere şi se va manifesta prin înnorări accentuate, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii în toate zonele de munte şi deal şi local în celelalte regiuni. Temperaturile minime se vor situa între 12 şi 24 de grade.
Sâmbătă, în majoritatea zonelor ţării, valorile termice vor fi în scădere, însă vremea va fi călduroasă, pe arii restrânse caniculară în regiunile sudice, iar local disconfortul termic se va menţine ridicat. Cerul va fi variabil, dar în zonele montane şi submontane şi pe arii mai restrânse în restul teritoriului, începând din orele amiezii, instabilitatea atmosferică va fi în creştere şi se va manifesta prin înnorări accentuate, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale, grindină şi vijelii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 25 şi 35 de grade, iar cele minime între 12 şi 23 de grade.
De duminică, anunţă meteorologii, valorile termice vor marca o scădere, dar vremea va fi călduroasă mai ales în regiunile vestice şi sudice. Instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată îndeosebi în timpul după-amiezilor, când în majoritatea zonelor, vor fi averse torenţiale, însoţite de vijelii şi grindină.
Sursă foto: observatornews.ro