România se pregăteşte să distrugă 35.000 de doze de vaccin anti-COVID produs de compania AstraZeneca
România are în acest moment, în depozite, aproximativ 35.000 de doze de ser anti-COVID produs de compania AstraZeneca în colaborare cu universitatea Oxford, ser care expiră la finalul lunii. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că acestea vor fi distruse, cel mai probabil, scrie news.ro.
„Avem circa 35.000 de doze de la compania AstraZeneca care sunt distribuite către centrele regionale de depozitare, către Direcţiile de Sănătate Publică şi către centrele de vaccinare care au ca termen de ieşire din valabilitate data de 30 iunie. Puţin probabil, la acest moment, să putem utiliza, până la finalul lunii iunie, aceste doze şi este puţin probabil, de asemenea, să poată să fie donate cuiva. Probabil că vor intra pe o procedură clară de distrugere a acestor doze ca urmare a ieşirii din termenul de valabilitate”, a afirmat, joi după amiază, într-o conferinţă de presă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID.
Valeriu Gheorghiţă a adăugat că sunt multe ţări care au aceeaşi problemă.
„Se acumulează date noi de stabilitate şi este posibil ca în perioada următoare atât FDA (agenţia americană de reglementare în domeniul medicamentelor - n.r.) cât şi Agenţia Europeană a Medicamentului să decidă prelungirea termenului de stabilitate, pe baza studiilor care vor arăta cu siguranţă o stabilitate pe termen mai lung”, a explicat medicul.
Potrivit acestuia, în prezent autorităţile nu au dificultăţi legate de asigurarea depozitării dozelor de vaccin.
Valeriu Gheorghiţă a afirmat că, dacă până acum au fost cazuri de persoane care s-au prezentat fără programare la centrele de vaccinare la final de program, dar care au fost chemate a doua zi pentru că nu mai erau doze de ser începute, acum există o propunere conform căreia toate aceste persoane să fie vaccinate, „cu riscul de sacrificare a unor doze de vaccin care rămân nefolosite”.
Sursă foto: aa.com.tr