Strategii de apărare în regiunea Mării Negre, discutate în cadrul unui eveniment organizat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”
Concepte noi, tehnologii și echipamente pentru dezvoltarea Forțelor Navale Române. Strategia de apărare a statului Român în regiunea Mării Negre a fost astăzi dezbătută în cadrul unui eveniment organizat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Lucrările prezentate au vizat, printre altele, provocările din spațiul pontic, potențialul utilizării sistemelor fără pilot și modernizarea platformelor navale și a echipamentelor de luptă. Discuțiile purtate sunt în acord cu contextul de securitate din regiunea Mării Negre, pe termen mediu și lung.
Două zile de foc la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța. Zeci de oficiali sunt prezenți la o dezbatere ce vizează strategia de apărare a statului Român în regiunea Mării Negre.
„Contextul pandemic din cursul ultimului an, a oferit puține ocazii de diseminare a conceptelor moderne și a evoluțiilor tehnice și tehnologice. Prezentul eveniment, marcând, din multiple perspective, redeschiderea temelor publice de interes și relansare a dezbaterilor științifice, cu valoare adăugată consistentă la evoluția și înzestrarea armatei României”, a declarat conf.univ.dr.ing. Toma Alexu, comandantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.
Șeful Statului Major al Forțelor Navale poartă discuții despre noi concepte, tehnologii și echipamente pentru dezvoltarea Forțelor Navale Române.
„Din punctul meu de vedere, investiția în tineri este foarte importantă. O investiție în ofițerii și maiștrii militari care sunt acum la început de carieră și trebuie să se dezvolte armonios, odată cu dezvoltarea Forțelor Navale Române”, a declarat contraamiral Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Navale.
„Conflictul înghețat este, de fapt, un conflict militar, mai mult sau mai puțin, în care Rusia este direct sau indirect implicată, în care Rusia vine ulterior și se declară pacificatoare. Scopul ei în regiune este ca frontiera NATO să nu înainteze. Adică să nu se apropie de ea. Și asta se poate face prin blocarea oricărei extinderi a Uniunii Europene și a NATO, inclusiv prin mecanismele acestea constituționale”, a declarat prof. Dan Gheorghe Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C. Brătianu”.
Profesorul Dan Dungaciu susține că Marea Neagră este o proiecție a Mării Mediterane, iar povestea ei ar trebui „vândută” mult mai bine.
„Marea Neagră este o deschidere a Rusiei de Marea Mediterană și mai departe. În sensul acesta, acțiunea de astăzi sper și sunt convins că va avea continuitate pentru că proiecția Mării Negre în exterior și proiecția Federației Ruse, prin Marea Neagră, prin Mediterană și mai departe, vor continua. Deci noi chiar dacă schimbăm narațiunea, insistența trebuie să o promovăm”, a mai declarat prof. Dan Gheorghe Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „I.C. Brătianu”.
Printre obiectivele lucrărilor se află prezentarea proiectelor de modernizare a platformelor navale și a echipamentelor de luptă pentru Forțele Navale Române cuprinse în Programul „Armata României 2026-2040”. Acestea ajută la îndeplinirea, cu succes, a misiunilor care derivă din interesele navale, fluviale și maritime ale României.