Rapanele, pe cât de gustoase, pe atât de periculoase pentru ecosistemul din Marea Neagră
Rapanele sunt tot mai des întâlnite pe plajele din România. Față de alte vietăți marine, ele se remarcă grație cochiliilor elegante în care trăiesc. Totuși, moluștele reprezintă un real pericol pentru ecosistemul din Marea Neagră. Înmulțirea lor excesivă produce un dezechilibru printre alte specii, avertizează specialiștii.
Nu de puține ori, turiștii veniți pe litoralul românesc au admirat pe plajă, printre scoici, cochiliile de rapane aduse de valuri. În spatele frumuseții lor se ascunde însă un element foarte periculos pentru restul vietăților, care a pătruns în Marea Neagră în urmă cu aproximativ 80 de ani.
„Nu au dușmani. Au hrană din abundență, pentru că ele se hrănesc cu moluște și, prin urmare, produc un dezechilibru major în ecosistem”, a declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.
Înmulțirea lor excesivă provoacă daune mari în special printre speciile de midii.
„De când a apărut rapana, au început să se diminueze populațiile de stridii de Marea Neagră, pe care le aveam și pe care nu le mai avem din cauza rapanei. În prezent, inclusiv populațiile de midii sunt afectate major”, a mai declarat dr. Elena Buhaciuc, biolog marin.
În ultima vreme, biologii și specialiștii din domeniul marin au căutat soluții pentru a ține sub control înmulțirea moluștelor. Pescuitul și valorificarea lor economică reprezintă, până în prezent, cea mai eficientă soluție.
„A început să fie mai mult consumată carnea de rapană în alimentația oamenilor. Inițial, a fost pescuită mai mult cu scafandri, vorbesc de România, de litoralul românesc. Cantitățile pescuite cu scafandri nu erau foarte mari, câteva sute de tone pe an. În schimb, începând cu anul 2013, a fost introdusă în legislație unealta de pescuit numită Beam Trawl, care este o unealtă cu o capacitate destul de mare de recoltare a speciei rapana”, a declarat dr. Victor Niță, șef Departament Resurse Marine Vii INCDM.
Rapanele nu au pătruns invaziv doar în Marea Neagră. În ultimii ani, moluștele au invadat noi teritorii din Marea Nordului, dar și din vestul Oceanului Atlantic.