Moșii de Vară - ziua în care îi comemorăm pe cei dragi care nu mai sunt printre noi: tradiții, obiceiuri și ce să NU faci în Sâmbăta Morților
În ajunul sărbatorii de Rusalii (Pogorârea Sfântului Duh), creştinii prăznuiesc Moşii de Vară. În acest an, pe 19 iunie, în toate bisericile ortodoxe se oficiază slujbe pentru pomenirea răposaţilor.
Sfinţii Părinţi au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor adormiţi, pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt şi cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepţii adormiţi. Pe de altă parte, sâmbăta e deschisă spre duminică, ziua Învierii Mântuitorului Hristos.
Tradiții de Moșii de Vară
În multe localităţi din Bărăgan şi Dobrogea se continuă o tradiţie moştenită de la daci. De moşi se împart vase de lut de cozile cărora se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei sau trandafiri albi, în memoria tinerilor răposaţi din familie. Dacii spuneau ca aceste ofrande sunt punţi de legătură între viaţa pământeană şi cea veşnică. În această zi, gospodinele impart colivă, colaci, sarmale, orez cu lapte şi vin.
Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii. În amintirea celor adormiţi, urmaşii merg la cimitir pentru a le curăţa mormintele şi a le aşeza flori şi lumânări aprinse la căpătâi.
În tradiţia populară se spune că în zilele anterioare Moşilor de vară sau Moşilor cireşelor, morţii se trezesc din somnul de moarte şi se îndreaptă către o legendară "Vale cu Dor", loc în care găsesc toate pomenile făcute pentru ei.
Dacă plouă în ziua Moşilor de Vară, recolta anului va fi foarte bogată.
Obiceiuri de Moșii de Vară
De obicei, gospodinele pregătesc pentru această sărbătoare bucatele preferate de ruda pe care o comemorează. Vasele cumpărate trebuie umplute cu mâncare şi băutură.
Pentru ca în grădina casei să rodească tot ce au semănat, gospodarii trebuie să dea de pomană ceapă verde şi usturoi.
Cu ocazia Moşilor de vară se dau de pomană căni, oale, străchini de lut sau vase de lemn ornate cu flori ori cireşe şi umplute cu apă, lapte ori vin, dar şi mâncare gătită (caldă) , împreună cu pâine, colaci şi lumânări aprinse. Vasele cu apa, vin si lapte sunt ofrande simbolice, prin care oamenii se asigură că cei morţi vor avea ce bea pe lumea cealaltă.
Obiceiul de a împărţi vase din lut are drept scop reamintirea faptului că toţi oamenii sunt făcuţi din pământ, în pământ găsindu-şi sălaş după moarte.
Prima mâncare pregătită în această zi trebuie dată drept pomană semenilor nevoiaşi.
Morții trebuie să primească astăzi apă de pomană, pentru a nu suferi de sete pe lumea cealaltă. Din acest motiv, oamenii care iau apă din fântâni sunt nevoiți să lase un ban pentru sufletele celor adormiți.
Ce să NU faci de Moșii de Vară
Nu se mătură, ca să nu se dea praf în ochii morţilor ce stau în spatele uşii până duminică, atunci când se înalţă către cer, dupa săvârşirea liturghiei, de Rusalii.
Nu se toarce ca nu cumva să se întoarcă înapoi colacii de la morţi.
Nu trebuie să dormi afară, să te duci la fântână ori la răscruci de drumuri, întrucât văzduhul este plin de spiritele morţilor eliberate în Joia Mare.
Nu se aruncă gunoiul afară, întrucât acesta poate ajunge la morţi, în locul mâncării şi băuturii pe care le aşteaptă.
Femeilor care muncesc în sâmbăta de Rusalii riscă să le amorţească mâinile.
Totodată, ni se interzice să dăm drept pomană mâncare veche sau care nu mai este bună de consumat.
De asemenea, tradiția prezentă în unele sate românești ne arată și că astăzi este interzisă neglijarea mormintelor. Mai exact, acestea trebuie curățate și împodobite cu grijă.
Nu este bine să treceţi printr-o răscruce de drumuri, într-o zonă singuratică, pentru că pe acolo trec duhurile rele
Sursă foto: România TV