dobroge.tv

Live

CONSTANŢA nu scapă de furtuni. Este alertă de ploi abundente şi instabilitate atmosferică

CONSTANŢA nu scapă de furtuni. Este alertă de ploi abundente şi instabilitate atmosferică
18 iunie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Meteorologii au emis, astăzi , o avertizare cod galben şi cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ şi instabilitate atmosferică, până sâmbătă seară. Sunt vizate în total 32 de judeţe, dar şi Capitala.

Potrivit ANM, până sâmbătă, la ora 23.00, este cod galben în Muntenia, Moldova, Oltenia şi în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Transilvaniei.

”Va ploua însemnat cantitativ şi vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică. Aversele vor avea şi caracter torenţial, pe alocuri vor fi însoţite de descărcări electrice şi de intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20...30 l/mp şi pe arii restrânse 40...50 l/mp”, a transmis ANM.

Potrivit acestora, fenomene specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala pe alocuri şi în celelalte regiuni.

Vremea se va menţine în general instabilă până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, de la ora 12.00, până sâmbătă la ora 23.00, va fi cod portocaliu în judeţele Bacău, Galaţi, Vrancea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Prahova şi în zona de munte a judeţelor Dâmboviţa, Argeş, Braşov şi Covasna.

”Va ploua abundent şi se vor acumula cantităţi de apă de 40...50 l/mp şi izolat 60...80 l/mp. Ploi abundente vor fi pe spaţii mici şi în celelalte judeţe din Muntenia şi Moldova”, a mai transmis ANM.

Cum va fi vremea în Dobrogea, în următoarele zile

Astăzi, în Dobrogea, vremea va fi instabilă. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și, vor fi averse ce vor avea și caracter torențial și descărcări electrice. Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 10...20 l/mp și izolat 30...35 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, cu rafale, în general de 45...55 km/h. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 15 și 17 grade.

Mâine, vremea va fi în general instabilă și răcoroasă. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și pe arii extinse vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și condiții de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20...30 l/mp, pe arii restrânse 40...50 l/mp. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua, cu rafale, în general de 40...50 km/h, apoi va scădea în intensitate. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 și 22 de grade, iar cele minime între 15 și 19 grade.

Duminică, vremea se va menține în general instabilă și va intra într-un proces de încălzire. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate și pe arii relativ extinse, vor fi averse, descărcări electrice și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor fi izolat mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 25 de grade, iar cele minime vor fi între 15 și 19 grade.

Săptămâna viitoare, vremea va continua să se încălzească și se va menține ușor instabilă. Cerul va fi temporar noros ziua, când local, vor fi averse, descărcări electrice și condiții de grindină. Izolat, cantitățile de apă vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab și moderat cu intensificări asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 29 de grade, iar cele minime vor fi între 17 și 20 de grade.

Marţi, vremea va fi normală termic. Cerul va fi temporar noros ziua, când pe arii restrânse, vor fi averse, descărcări electrice și condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări asociate averselor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 30 de grade, iar cele minime vor fi între 18 și 21 de grade.

CICLON DIN MAREA NEAGRĂ

O săptămână cu manifestări meteo extreme, inclusiv cu fenomene asemănătoare unor tornade, surprinse în Dobrogea, se încheie într-o notă și mai severă. În cursul nopții a intrat pe teritoriul României un ciclon dinspre Marea Neagră, despre care ştim că este foarte puternic. A făcut deja prăpăd în Bulgaria, la Varna. În România, ciclonul va zăbovi cel puțin până vineri seară, iar Administraţia Națională de Meteorologie e gata să emită coduri roşii.

„Ciclonul sună puțin periculos, terminologia completă este de ciclon extratropical. Avem două tipuri de ciclon: ciclonul cum a fost, de exemplu, Katrina, este un ciclon tropical - acela are structura clasică, spirală, ochiul furtunii și poate să producă pagube foarte mari de la vânt și precipitații; ciclonul extratropical este ceea ce avem de obicei la latitudinea noastră - sunt structurile care au front rece și front cald, deci sunt structurile care se pot întâmpla oricând de-a lungul anului și pot să producă precipitații, intensificări ale vântului, fenomenele normale. Ceea ce este în mod particular interesant cu acest ciclon este că el cumva ajută la dezvoltarea acestor furtuni, furnizează cumva o energie pentru aceste furtuni. Deja România are o masă de aer destul de umedă în regiune și atunci acest ciclon poate să ajute la formarea de noi furtuni”, a explicat joi seara la Digi24 Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme.

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233