Nu scăpăm de furtuni! România, lovită de un ciclon format în Marea Neagră, Dobrogea va fi cea mai afectată
Un ciclon aduce furtuni, peste România. Meteorologii anunţă ploi puternice, descărcări electrice şi căderi de grindină.
Elena Mateescu, director ANM, a vorbit la Sinteza Zilei despre fenomenele meteo extreme aşteptate în zilele următoare, inclusiv despre apariţia unui ciclon care se va forma în Marea Neagră şi care va ajunge şi în România. Vineri, deasupra Mării Negre se va forma un ciclon, iar partea de sud-est a ţării va fi cea mai afectată.
„Da, este posibil ca în continuare în jumătatea estică şi mai ales partea de sud-est a ţării, mă refer la partea de est a Munteniei, Dobrogea,sudul Moldovei să fie cele mai afectate mai ales începând de joi noaptea şi pe parcursul zilei de vineri de cantităţi de precipitaţii mai importante şi să discutăm pe parcursul perioadei cu precipitaţii care să depăşească în continuare la nivel local 30-50 l/mp şi de intensificări ale vântului pe perioada ploilor cu viteză de 45-50 km/h, să vorbim de vijelii şi izolat căderi de grindină",a spus Elena Mateescu, directorul ANM la Antena 3.
Şi Roxana Bojariu, expert climatolog, a vorbit despre acest fenomen într-o intervenție telefonică la Realitatea PLUS. Potrivit specialistului, ciclonul este o masă de aer pe scară largă care se rotește în jurul unui centru puternic de presiune atmosferică scăzută.
"Fenomenul despre care vorbim - pentru că are sursa de alimentare vaporii de apă din Marea Neagr - va lovi mai ales estul țării. Bineînnțeles că întreaga țară poate să aibă influențe. Trebuie urmărite toate actualizările meteo. Astfel de fenomene au o dinamică a lor care este extrem de complexă", a afirmat Roxana Bojariu.
Expertul climatolog susține că formarea acestui ciclon era prevazută de specialiști, subliniind că un astfel de fenomen nu este ceva ieșit din comun. "Pe fondul unor configurații scăzute ale presiunii atmosferice a apărut și acest cicoln. Interesant este că s-a format deasupra Mării Negre. Afectată, cum spuneam, va fi zona de est cu influențe în toată țara", a arătat Roxana Bojariu.
Un astfel de fenomen va aduce cu sine ploi abundente, intensificări ale vântului, ceea ce "ne arată severitatea furtunilor care se formează în condiții de presiune atmosferică scăzută".
Cât privește fenomenul de tip tornadă care au tot apărut în diferite zone ale țării, în ultima perioadă, Roxana Bojariu a explicat că, până în prezent, nu putem vorbi, de fapt, despre tornade, ci despre nori
pâlnie. Tornadele - spune expertul - sunt atunci când norul pâlnie atinge suprafața pământului și ridică obiectele de la sol, fiind din acest punct de vedere extrem de periculos.
"Avem o intensificare și o creștere a prezenței unor astfel de fenomene extreme. Atât în zonele cu aglomerări urmbane, dar și în alte zone, în aval de râuri mici, unde pe fondul acestor precipitații și al despăduririlor, avem parte de acumulări rapide de apă",a mai spus climatologul.
Weekend cu vreme instabilă
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), joi, 17 iunie, în sudul, în estul şi local în centrul ţării, vremea va fi instabilă şi se va manifesta prin perioade cu înnorări accentuate, averse şi descărcări electrice. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar pe alocuri se vor înregistra cantităţi importante de apă. Izolat va cădea grindină şi vor fi posibile vijelii. În restul teritoriului cerul va fi variabil, iar averse şi descărcări electrice vor fi doar izolat. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificări la munte, la altitudini mari, precum şi în estul şi sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 31 de grade, iar cele minime între 10 şi 17 grade.
Vineri, meteorologii anunţă tot vreme instabilă. În estul şi sud-estul ţării precum şi în zonele montane şi submontane aferente vremea va fi instabilă, iar valorile termice se vor situa în jurul celor normale. Vor fi înnorări, averse, descărcări electrice şi intensificări susţinute ale vântului, iar îndeosebi prin acumulare local cantităţile de apă vor fi însemnate. În restul teritoriului, regimul termic va fi caracterizat de valori uşor mai mari decât cele specifice datei, iar cerul va fi variabil, cu înnorări îndeosebi după-amiaza şi seara, când vor fi perioade cu averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului local în centru şi pe arii mai restrânse în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp, izolat se vor înregistra cantităţi de apă însemnate şi vor fi căderi de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 31 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 18 grade.
Sâmbătă, 19 iunie, va ploua pe arii extinse. Ploile vor avea caracter de aversă, vor fi însoţite pe alocuri de descărcări electrice, iar îndeosebi prin acumulare pe suprafeţe în general restrânse se vor înregistra cantitãţi de apă însemnate. Conform ANM, temperaturile maxime se vor încadra în general între 23 şi 30 de grade, cu cele mai mari valori în Câmpia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 18 grade, mai coborâte în depresiuni. În Bucureşti va ploua torenţiale, vor fi mai ales averse şi descărcări electrice. Pe parcursul zilei vântul va avea intensificări, apoi va slăbi treptat în intensitate. Temperatura maximă va fi de 22…23 de grade, iar cea minimă de 14…15 grade.
Sursă foto: huff.ro