21 de amenzi, aplicate în stațiunea Mamaia pentru nerespectarea condițiilor de siguranță a lucrărilor
Sancțiuni aplicate în stațiunea Mamaia pentru nerespectarea condițiilor de siguranță a clădirilor. Deținătorii de imobile au fost amendați pentru lipsa plaselor de protecție care se montează pe fațadele clădirilor în construcție, precum și pentru lipsa curățării utilajelor. În total, 21 de sancțiuni contravenționale au fost date de oamenii legii. Mai mult, firmele de construcții sunt obligate să asigure și securitatea muncitorilor pe șantier. De la începutul anului și până în prezent, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, au fost înregistrate 29 de accidente de muncă.
Aceste imagini au fost postate pe contul de socializare al Primăriei și reprezintă câteva dintre construcțiile pentru care firmele în cauză au fost sancționate. Cele mai multe amenzi au fost date pentru nerespectarea condițiilor de siguranță a lucrărilor.
Potrivit legii, acolo unde se execută lucrări de construcție, trebuie să fie montate mesh-uri perimetrale imprimate cu fațadele clădirilor cu obligația de a menține aceste mesh-uri până la finalizarea lucrărilor.
Plasele de protecție preîntâmpină eventualele accidente, împiedică materialele de construcție să ajungă pe domeniul public, dar au și rol estetic. De asemenea, o altă prevedere cuprinsă în Hotărârea de Consiliu Local 77 din 2021 este amenajarea unei rampe pentru curățarea vehiculelor care ies din șantier și intră pe drumurile publice.
„Poliția Locală Constanța a aplicat un număr de 12 sancțiuni în cazul șantierelor care nu aveau această plasă de protecție, iar în cazul rampelor pentru curățarea autovehiculelor înainte de părăsirea șantierului, s-au aplicat un număr de nouă sancțiuni”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanța.
Pe lângă aceste prevederi, firmele de construcții trebuie să respecte mai multe reguli în ceea ce privește securitatea muncitorilor pe șantier. Un aspect important este purtarea echipamentului de protecție.
„Echipamentul minim de protecție pe șantier, pentru un muncitor se compune din: cască de protecție, vestă reflectorizantă, încălțăminte de protecție și salopetă. Acesta este echipamentul minim. În funcție de activități desfășoară, se mai poate completa cu ochelari de protecție, în cazul în care taie ceva cu flexul, mănuși de protecție, în cazul în care manevrează obiectu rugoase sau ascuțite”, a declarat Mihai Surugiu, consultant în domeniul Securității și Sănătății în Muncă.
În caz contrar, viața și sănătatea oamenilor este pusă în pericol. Iar accidentele nu sunt deloc puține.
„Referitor la accidentele de muncă, de la începutul anului, până în prezent, au fost înregistrate 168 de evenimente. Comunicate și înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Dintre acestea, 29 au fost pe partea construcțiilor, vizând domeniul construcții. Din cele 29 de accidente comunicate în acest domeniu, au fost finalizate 17, din care 15 au fost accidente soldate cu incapacitate temporară de muncă, două accidente în afara muncii, iar trei accidente mortale”, a declarat Florina Vișan, purtător de cuvânt ITM Constanța.
Nici reclamațiile din acest domeniu de activitate nu sunt de neglijat. Cele mai multe probleme sesizate de lucrătorii din construcții vizează nerespectarea programului de lucru, neplata orelor suplimentare sau a salariilor la termenul stabilit în contract.