Fenomen spectaculos în Delta Dunării. Au apărut efemeridele: „Atunci când ele există și când ele apar, ne bucură faptul că apele sunt nepoluate”
Imagini inedite au fost surprinse astăzi în Delta Dunării. Milioane de efemeride și-au făcut apariția pe luciul apei. Numite și Rusalii, insectele trăiesc de la câteva ore și până la o zi. În toată această perioadă ele își găsesc perechea.
Vorbim despre insecte care trăiesc de la câteva ore până la o zi. Ele stau în apă la stadiul de larvă, între unu și trei ani, apoi la maturitate își scot aripile și încep să zboare doar pentru a se împerechea.
Momentul a fost surprins de un fotograf pasionat de natură.
„Efemeridele sau, mai corect spus, efemeropterele, numite popular și Rusalii, sunt niște insecte ce au o viață foarte scurtă: o zi, maxim două zile. Sub formă de adult, adult care nu se hrănește, aparatul digestiv este aproape dispărut. Adult care doar își găsește perechea să se reproducă. Sub formă de larve trăiesc săptămâni, luni, până la trei ani, depinde de specie. Au un aparat bucal destul de consistent și se hrănesc, ca larvă, cu tot ceea ce găsesc pe fundul apei. Sunt un indicator de poluare.
Atunci când ele există și când ele apar în această perioadă, ne bucură faptul că apele sunt nepoluate, că apele sunt curate și permit dezvoltarea acestor specii. Este un festin al tuturor vertebratelor ce le consumă. Este foarte bine și pentru păsările acvatice. Rămân suficienți adulți care să-și lase ouăle, ponta în ape și să reia ciclul în anii ce vin”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, director CMSN.
Larvele stau îngropate în nămol câțiva ani, apoi devin fluturi. Efemeridele oferă la fiecare apariție un adevărat spectacol prin dansul lor despre care se spune că este „al vieţii şi al morţii”. Copiii sunt cei mai impresionaţi de aceste insecte zburătoare.
Sursă foto: Facebook Răzvan Moisescu