DIRECTIVĂ A COMISIEI EUROPENE
O serie de produse din plastic vor dispărea complet din magazine, restaurante sau terase, în mai puțin de o lună
Paiele, paharele și farfuriile din plastic sunt doar câteva din articolele care vor dispărea din rafturile magazinelor, de pe terese ori din restaurante începând cu 3 iulie. Măsura vine ca urmare a unei decizii implementate la nivel european pentru protecția mediului înconjurător. Procesul de înlocuire al acestora cu farfurii, tacâmuri sau caserole din materiale ecologice va aduce o serie de scumpiri spun producătorii și comercianții.
O serie de produse vor dispărea în mai puțin de o lună de pe piață. Din 3 iulie nu vom mai găsi în magazine bețișoare pentru urechi, tacâmuri și farfurii din plastic.
„E foarte bine. Dacă ar fi după mine, eu aș scoate complet plasticul de la ambalaje, pentru că e o sursă de poluare”, spune un constănțean.
„Este un câștig pentru toți. În sensul că se degradează foarte greu și este nociv pentru organism. Așa că, de peste tot, ar trebui scoase toate plasticele. Inclusiv în îmbrăcăminte”, spune o constănțeancă.
„Orice material plastic poluează și se distruge extrem de greu. Normal că suntem de acord cu scoaterea paielor și a plasticelor din uz”, spune o altă constănțeancă.
„Începând cu 3 iulie anul acesta, mai multe produse de plastic de unică folosință vor fi interzise și vor dispărea din magazine. Restaurantele, astfel, mai concret care fac livrări la domiciliu sunt nevoite să renunțe la tacâmurile și caserolele din plastic și să se reorienteze la ambalaje biodegradabile, cum ar fi din trestie de zahăr, hârtie, amidon de porumb, bambus”, a declarat cms.șef Steluța Popescu, director Garda de Mediu Constanța.
Paiele din plastic vor deveni istorie în restaurante. Acestea sunt și cele mai des întâlnite obiecte, în speciale atunci când comandăm frappeuri, limonade sau freshuri de portocale. În locul lor vor fi folosite paie biodegradabile.
Investiția în tacâmuri, paie sau caserole din materiale biodegradabile este mai mare decât în articolelor din plastic. Paiele de carton de pildă, se înmoaie în băutură, dar există şi varianta celor din sticlă, care pot fi spălate şi refolosite. Odată cu această măsură, ne așteptăm și la creșteri de prețuri în magazine și restaurante.
„În acest moment folosim paiele tradiționale, acestea de plastic. Din data de 3 (iulie - n.red) ne vom conforma și vom folosi paiele acelea tradiționale, din carton. Ele vor ajunge undeva la 20% față de un pai normal, ca și preț”, a declarat Marius Vizitiu, șef sală restaurant.
Din păcate, materialele din polimeric artificial sau diversele varietăți din plastic sunt cele mai numeroase și de pe plajele românești.
„Procentul se situează undeva la 79-86% din totalul de deșeuri. De exemplu, în sesiunea din aprilie am avut 79% doar elemente din plastic. Din păcate, cele mai numeroase sunt și cele de unică folosință, cum sunt paharele, recipientele pentru alimente. Avem de asemenea elemente de risc pentru sănătatea umană dar și pentru fauna marină, cum sunt bețișoarele pentru urechi, care sunt la fel de numeroase pe plajele românești, avem și paiele și agitătoarele pentru băuturi, PET-uri”, a declarat Angelica Paiu, manager proiect ONG Mare Nostrum.
Statistica este îngrijorătoare când ne referim la protecția mediului întrucât plasticul se descompune în aproximativ 450 de ani. România a avut doi ani la dispoziţie să ia aceste măsuri impuse printr-o directivă din 2019 a Comisiei Europene.