Containere cu lemn ecarisat, oprite în Portul Constanța Sud Agigea. Marfa trebuia să ajungă în China
Şapte containere au fost deschise în această dimineaţă în Portul Agigea. În acte, ele erau trecute ca fiind încărcate cu cherestea. În realitate, poliţiştii de frontieră, coordonaţi de un procuror, au descoperit că sunt încărcate cu lemn ecarisat. Containerele trebuiau să ajungă în China.
„În loc de lemn ecarisat (cioplit sau fierăstruit pe cel puţin o parte) s-a trecut cherestea, dar dimensiunile sunt bune”, spune un reprezentant al firmei exportatoare.
Teodor Niţă, procuror la parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, este cel care a coordonat acţiunea de control.
„Transportul trebuia să ajungă în China. Dacă totul e în regulă, ne vom cere scuze. Până nu se vor lua măsurile legale, nimic nu va fi în regulă. Avem foarte multe lacune. Grada de Mediu ar trebui să aibă toate pârghiile necesare pentru a lua măsuri şi oameni”,a spus Niţă.
„Sunt absolut îngrijorat, pentru că am posibilitatea să observ acest lucru şi vreau să îmi împărtăşiţi îngrijorarea că, dacă nu se face ceva, România va deveni un El Dorado pentru deşeuri”, a declarat Niţă, joi, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că România are o legislaţie de mediu inadecvată şi o administraţie nepricepută.
„Din 2016, China şi-a închis porţile, România are o legislaţie inadecvată, o administraţie fie nepricepută, fie... mă abţin să spun de care pentru că se autorizează tot felul de trăsnăi. Vin în ţară botezate mii de tone”, a afirmat procurorul constănţean.
El crede că, dacă nu se iau măsuri urgente, atunci în România ne va fi teamă să respirăm aerul de pe stradă.
„Am văzut vârful aisbergului, dar în condiţiile în care legea nu se actualizează aşa cum ne cere Consiliul Europei, începând cu raportul de evaluare din 2018, vom ajunge foarte curând să ne fie teamă să mai respirăm aerul de pe stradă pentru că în România se pregătesc să vină dacă s-au prins operatorii de deşeuri că se poate din toate zonele atât deşeuri industriale, cât şi deşeuri menajere”, a explicat Teodor Niţă.
El a precizat că au fost încheiate contracte de ardere în fabricile de ciment a două mii de vapoare cu deşeuri menajere.
„Au fost cazuri în care s-au încheiat contracte de ardere în cuptoarele fabricilor de ciment a două mii de vapoare cu deşeuri menajere. Domnilor, două mii de vapoare. I-am trimis înapoi, dar nu ştiu cât vom reuşi lucrul acesta fără o legislaţie corespunzătoare. Găuri legislative sunt multe, dureroase şi dacă cineva nu este făcut conştient asupra acestor pericole, cei care avem copii sau nepoţi vom fi responsabili de ceea ce le lăsam după noi şi anume o ţară care foarte curând se va transforma într-una cu peisaje apocalipitice, în care pădurile se ard, se termină, se distrug, se defrişează şi o să apară în locul munţilor împăduriţi, munţi de gunoaie”, a mai afirmat procurorul Teodor Niţă.