dobroge.tv

Live

Lansare de carte la Arhiepiscopia Tomisului

04 iunie 2021
Publicitate

Astăzi îi sărbătorim pe cei 4 martiri de la Niculițel. Osemintele mucenicilor Zotic, Atal, Camasie și Filip au fost descoperite acum 50 de ani și recuperate de către părintele Gherasim. Cu ocazia acestei zilei, academicianul Constantin Barbu a lansat o colecție de 5 volume în care a cuprins documente vechi care atestă istoria acestor 4 martiri. Reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului au declarat că printre documentele publicate și aflate în patrimoniul Academiei Tomitane, colecția evidențiază scrierile primului mileniu creștin. Evenimentul s-a desfăşurat în prezența I.P.S. Teodosie.

Am reușit să găsim cele mai vechi două mente. Este textul siriac. Veți găsi aici, așa cum zice Înalt Preasfinția Sa în prefață, cinci volume. În primul volum avem martirologiul Siriac, avem textul. Acolo manuscrisul are cota 12.150. În volumul doi avem Antirologiul Hieronimian La Bibliothèque Nationale de France, manuscrisul 10.837 despre care scria savantul Barna, originar din Constanța, un om care a știut multă multă carte. Acest manuscris l-am publicat. Este manuscris de la anul 701. Deci, vă dați seama, toate cele de pe masă sunt mai vechi de 1000 și ceva de ani.

Cel de-al treilea volum este din Vatican, este Palat 238 al IV-lea domn, Martirologiul lui Hieronym, tot din Vatican, 4.958, iar cel de-al cincilea volum este de la bibliotecă germană”, spune acad. prof. Constantin Barbu, scriitor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233