Numărul accidentelor rutiere grave este în creștere la Constanța: care sunt cele mai periculoase zone din oraș
Cu 10 accidente grave mai mult față de 2020 și cu opt mai mult în comparație cu 2019. Este statistica din județul nostru pentru primele cinci luni ale anului. Numărul accidentelor grave în urma cărora oamenii își pierd viața este în creștere, iar acest fapt se datorează în principal neatenției și lipsei de responsabilitate atât a șoferilor, cât și a pietonilor. Autoritățile spun că prima cauză generatoare de accidente rutiere este traversarea neregulamentară a pietonilor, dar și neacordarea de prioritate pentru aceștia.
Maria Iacob locuiește la curte pe unul dintre cele mai mari bulevarde din oraș, I.C. Brătianu. Joi dimineață ieșise să măture în fața casei și spune că era să fie victima unui șofer grăbit. Se teme și de fiecare dată când trebuie să traverseze.
„N-avea răbdare să meargă în șir indian și un bucureștean m-a șters așa să mă ia de pe marginea trotuarului. E teroare. Să facă ceva că o să se întâmple tot felul de accidente. Circulă, zici că sunt pe autostradă”, spune Maria Iacob.
Potrivit șefului Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanța, bulevardele cu cel mai important grad de risc sunt, în ordine, bulevardul Mamaia și bulevardul I.C.Brătianu. Acesta oferă și o explicație și anume că aceste bulevarde mai periculoase nu sunt atât de aglomerate și permit șoferilor să meargă cu o viteză mai mare decât prevede legea.
Viteza, neatenția, aglomerația sau drumurile proaste sunt câteva dintre cauzele producerii unui accident, spun șoferii.
„Din cauza aglomerației. Aglomerația, neatenția”, spune un constănțean.
„Prea multe mașini vechi, proaste trec RAR-ul așa cum îl trec. Bine că nu excludem nici șoferii care nu prea au ce căuta pe șosele”, spune un alt constănțean.
Statistica din primele cinci luni ale anului arată că în județ au avut loc cu 10 accidente grave mai mult față de 2020 și cu opt mai mult în comparație cu 2019. Conform autorităților, prima cauză generatoare de accidente este traversarea neregulamentară a pietonilor. A doua este neacordarea de prioritate pietonilor, iar cea de-a treia este neacordarea de prioritatea vehiculelor.
„Cu toate că sunt marcaje pietonale la fiecare colt, la fiecare intersecție, sunt anumiți pietoni care nu respectă regulile de circulație și de aici se soldează accidente rutiere. Prima cauză”, a declarat Constantin Stoian, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanța, la 31 mai 2021, în cadrul emisiunii Realitatea Locală.
Iar tragedii se întâmplă tot timpul. Un constănțean și-a pierdut viața la începutul acestei săptămâni.
„Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un autoturism, condus de un bărbat, de 59 de ani, și un pieton. În urma impactului, a rezultat decesul pietonului, fiind vorba despre un bărbat de 39 de ani”, a declarat Cristina Gavriloaie, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
Autoritățile constănțene îi roagă atât pe șoferi, cât și pe pietoni să fie prudenți și responsabili în trafic pentru că doar în acest fel se pot evita dezastrele și pierderile de vieți omenești.