Salvamarii s-au întors pe plajele din Mamaia și Constanța
130 de salvamari îi vor supraveghea pe turiștii care ajung în acest sezon estival pe plajele din Mamaia și Constanța. Anul acesta, salvatorii de la malul mării au echipamente noi, însă și mai multe responsabilități: lărgirea plajelor va face intervențiile mai dificile, așa că și turiștii sunt rugați să fie mai precauți.
30 de posturi şi opt baze vor fi în acest sezon de-a lungul plajelor din Constanţa şi Mamaia. Aproximativ 130 de salvatori vor acționa la malul mării, iar în jur de 20 dintre ei vor fi pe partea de prim ajutor. Cu toții s-au pregătit intens pentru a interveni în caz de urgență. Pe lângă o condiție fizică adecvată și antrenamente, salvamarilor le vin în ajutor și echipamentele.
„Avem caiacul de intervenție, catamaranul de patrulare, barca cu motor, sky jet-ul. Pe fiecare, în special pe ambarcațiunile motorizate, sunt persoane care posedă un permis de condus aceste ambarcațiuni”, a declarat Gabi Culea, președintele Asociației Salvamarilor din România.
La acestea se adaugă și ATV-urile. Două dintre ele sunt noi, primite anul acesta.
Pe lângă ATV-uri noi, salvamarii au de anul acestea și portavoce pentru a-i atenționa pe cei care se aventurează în mare.
Anul acesta, în Mamaia, pericolul va fi mai mare, mai ales că plajele au fost lărgite, sunt de părere specialiștii. Turiștii trebuie să țină cont de un lucru: să nu depășească zona de siguranță, marcată cu geamanduri și care indică o adâncime a apei de 1,5 metri.
„Dacă în anii precedenți, de la mal până la această geamandură aveam undeva la 100-150 de metri, depinde de configurația plajei, o zonă de siguranță, anul acesta va fi mult mai mică. Undeva pe la 30-50 de metri. Poate chiar și mai puțin pe anumite porțiuni”, a mai declarat Gabi Culea, președintele Asociației Salvamarilor din România.
Turiștii sunt sfătuiți să respecte în permanență indicațiile salvamarilor și să nu se aventureze în valurile mării, mai ales atunci când pe plajă sunt arborate steagurile de avertizare.