Mitropolia Tomisului, între necesitate istorică și ambiție personală
Reprezentanții Academiei Tomitane susțin și ei că este nevoie de o Mitropolie a Tomisului. Dorința Înalt Preasfințitului Teodosie este susținută de academicianul Constantin Barbu, care i-a criticat dur pe reprezentanții Patriarhiei pentru acuzațiile aduse Arhiepiscopului Tomisului.
Înființarea Mitropoliei Tomisului naște noi controverse. Apropiați ai acesteia și membri ai Academiei Tomitane, în frunte cu academicianul Constantin Barbu, afirmă că existența acesteia este o necesitate istorică, iar acest demers se va împlini mai devreme sau mai târziu. Aceștia au criticat dur în cadrul simpozionului „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” acuzațiile venite din partea Patriarhiei Române.
„Patriarhia nu a reactivat urgent Mitropolia Tomisului fiindcă nu are documente, nu știe. E o vorbă: dacă nu știi, e mai bine să taci. După aceea, când ataci pe cineva este bine să ți minte un principiu, acela al oglinzii speculare. Adică vine simetria. Cum văd că în răspunsul Patriarhiei, care e făcut de doi amatori, nu vreau să-i comentez altfel, și e făcut în grabă. Nu poți să sari de la Dumnezeu la contabilitate”, a declarat Constantin Barbu, academician.
Conform Patriarhiei, o Mitropolie a Tomisului este o chestiune de ambiție personală, nici de cum o necesitate a Bisericii.
Înaltul ierarh spune că a depus toate documentele și cere ca Dobrogea să redevină mitropolie. Aceasta ar urma să includă Arhiepiscopia Tomisului și Episcopia Tulcei, dar și alte episcopii din zonă.
„Pentru împrejurimile acestui ținut, Tomisul este ca un loc în care soarele spiritualității și al civilizației și al culturii a rămas aici, chiar dacă razele lui s-au răspândit în toate părțile lumii. Acum, din toate părțile lumii, soarele spiritualității și culturii de la Tomis se adună iarăși”, a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Constănțenii și-ar dori o Mitropolie. Aceasta ar aduce un plus de valoare culturală orașului, cred aceștia.
„Nu am nimic în potrivă. E foarte bine venit. Suntem, dar mai mult, poate din contră, o să fie și mai bine”, spune o constănțeancă.
Evenimentul a fost organizat de Academia Tomitană, în parteneriat cu Guvernul României.