dobroge.tv

Live

Universitatea Ovidius din Constanța cercetează acuzaţiile de plagiat pe care Patriarhia Română i le-a adus Arhiepiscopului Tomisului

25 mai 2021
Publicitate

Anchetă la Universitatea „Ovidius” din Constanța. Conducerea cercetează acuzațiile de plagiat pe care Patriarhia Română i le-a adus arhiepiscopului Tomisului. Un document făcut public, scoate la lumină problemele învățământului teologic ortodox de la facultatea unde Teodosie Petrescu este profesor universitar și director al școlii doctorale. Mai multe teze de doctorat au fost invalidate de Consiliul Național de Atestare a Diplomelor Universitare. De cealaltă parte, reprezentanții Arhiepiscopiei se apără și susțin că Înalt Prea Sfințitul Teodosie nu are nouă teze de doctorat respinse ca plagiat.

Este pentru prima dată când Patriarhia Română recunoaște public că într-o universitate care pregătește doctori în teologie ortodoxă există carențe sistemice care favorizează frauda academică. Cel puțin 15 de teze de doctorat au fost invalidate de Consiliul Național de Atestare a Diplomelor Universitare iar din acestea, nouă au fost coordonate de Arhiepiscopul Tomisului.

Se pare că avem de a face cu un fake news pentru că IPS Teodosie nu are nouă teze de doctorat respinse ca fiind plagiat de către CNATDCU. Conform datelor Universității au fost respinse din 2016 și până acum opt teze de doctorat”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.

Înaltul prelat a susținut vineri, 21 mai, că de vină pentru plagiat ar fi calculatorul.

Eu nu am plagiat nimic. Nu sunt acuzat de plagiat. Cine e acuzat? Nu persoana. Calculatorule acuzat. Chiar am avut o întrunire la Universitate, Deci calculatorul nostru, care este identic cu cel de la CNATDCU, arată că nu este plagiat. Cei din Comisia Teologică, care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiatul împotriva evidenței calculatorului”, a declarat ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Documente oficiale indică însă mai multe încălcări grave ale legislației universitare. De exemplu, a fost semnalat faptul că patru îndrumători, printre care și arhiepiscopul Tomisului, au sub coordonare peste 20 de doctoranzi.

Conform statutului Universității, există o limită de 20 de doctoranzi pentru fiecare profesor. La ora actuală, IPS are 17 și toți ceilalți au cifre între unul și 16 dacă nu mă înșel. Niciunul dintre profesorii școlii doctorale nu depășește cifra legală de 20 de doctoranzi”, a mai declarat Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Tomisului.

În acest caz, conducerea Universității Ovidius a deschis o anchetă internă.

În urma ședinței de Consiliu de Administrație care doar ce s-a încheiat, Universitatea a decis înființarea unei comisii care va examina situația semnalată de presă. Această comisie va analiza activitatea Școlii Doctorale de Teologie din cadrul Universității noastre”, a declarat Valentin Vanghelescu, purtător de cuvânt Universitatea „Ovidius” Constanța.

Statistica arată că cele mai multe teze respinse în ultimii patru ani de Comisia de Teologie – peste jumătate din total – au provenit de la Constanța: 12 lucrări de doctorat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233