dobroge.tv

Live

Centru sau periferie, vegetația sălbatică s-a înmulțit haotic în Constanța: autoritățile au în plan să remedieze problema

20 mai 2021
Publicitate

Iarbă netunsă, copaci netoaletați și tufișuri stufoase. Așa arată în acest moment o mare parte a orașului nostru. Vegetația sălbatică pare că a invadat orașul, iar oamenii se plâng că în unele zone „înoată” printre buruieni. Autoritățile cunosc problema și spun că situația este una temporară. Angajații Confort Urban sunt depășiți numeric și lucrează cât pot.

La capitolul buruieni, Constanța a stat tot timpul bine. Anul acesta însă, locuitorii de la malul mării au parte de și mai mult verde. Nu pentru că spațiile special amenajate s-ar fi înmulțit, ci pentru că vegetația sălbatică a invadat orașul, dintr-un capăt în altul.

În parcul Tăbăcăriei, buruienile fac parte din peisajul de mai. Nu numai că iarba este netunsă, dar nici copacii nu sunt curățați de crengile uscate.

Nu arată chiar atât de bine. Când eram mai mic, arăta mult mai bine, părerea mea. Acum e plin de buruieni, gunoaie peste tot”, spune un tânăr.

Oamenii fac comparație cu alte orașe mari din România și nu sunt încântați de cum arată Constanța. Îi învinovățesc pe cei care ar fi trebuit să se ocupe de această activitate și își doresc ca toate zonele verzi să fie îngrijite.

E păcat. Am fost în Cluj, în Timișoara, nu vezi așa ceva. Sunt o grămadă de oameni care lucrează la așa ceva, de ce nu își fac treaba. Atât, ce să vă zic?”, spune un constănțean.

Pentru acest lucru există însă o explicație. În urma rezilierii contractului cu firma care se ocupa de îngrjirea acestor zone, municipalitatea are acum în grijă 80% dintre spațiile verzi din Constanța. Angajații sunt puțini, iar utilajele comandate încă nu au fost livrate. Autoritățile susțin că situația este temporară și că se caută soluții pentru remedierea problemei.

Partea de parcuri care a rămas din cele 80% le-am împărțit în 10 loturi și le scoatem la licitație. Pentru că firma fiind atât de mare, nu au existat operatori economici interesați de întreținerea spațiilor verzi. Și atunci e puțin probabil să găsim pe unul care să preia toată vegetația asta și atunci am preferat să împărțim în loturi”, a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, la 19 mai 2021.

Situația este diferită când vine vorba de spațiile verzi de la blocuri. De amenajarea lor trebuie să se ocupe asociațiile de proprietari. Așadar, fiecare trebuie să se îngrijească de propria oază de verdeață.

Situaţia nu stă prea bine nici în jurul unora dintre blocuri. Vegetaţia a crescut haotic, iar iarba nu este deloc îngrijită.

Să se facă curățenie mai mult pentru că au apărut atâtea și verdeață multă. Într-adevăr, e bine să fie verdeață dar să fie curățenie, flori”, spune o constănțeancă.

Sunt și asociații de proprietari care au luat inițiativă și s-au gospodărit singure. Un exemplu de „așa da” este la un bloc din cartierul Tomis Nord. Aici, locatarii au muncit cot la cot, iar acum grădina lor este curată și presărată cu flori de primăvară.

A trebuit să ne dotăm cu niște unelte de grădinărit care nu au fost deloc ieftine și pentru asta am renunțat la o altă lucrare pe care o aveam pentru anul acesta. Dar e adevărat că satisfacţia este mare. S-a muncit foarte mult, multe ore şi multe zile”, a declarat Viorica Cojocaru, președinte asociație de proprietari.

În cazul în care fenomenul nu este ținut sub control, odată cu venirea verii, spațiile verzi neîngrijite pot contribui la creșterea numărului de insecte dăunătoare.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233