dobroge.tv

Live

Revoltă în stațiunea Mamaia. Patronii magazinelor alimentare spun că vor merge până în instanță pentru a-și câștiga dreptul de funcționare

18 mai 2021
Publicitate

Continuă războiul în stațiunea Mamaia: micii comercianți cu magazine alimentare anunță că se vor lupta cu Primăria până în instant pentru a fi lăsați să funcționeze. Negustorii locali spun că municipalitatea îi discriminează în timp ce aceștia se chinuie să răzbată după un an greu de pandemie. Nici constănțenii nu sunt de acord cu schimbările anunțate, ci li se pare normal să poată avea la îndemână o alimentară la tot pasul atunci când ies la plimbare.

Magazine alimentare, patiserii, cofetării, shaormerii și dozatoare de înghețată. Toate acestea sunt nelipsite de-a lungul stațiunii Mamaia în sezonul estival. Tarabele aducătoare de profit s-au înmulțit de la an la an, astfel că în ultimii patru ani, de pildă, au apărut 60 de alimentare noi. Constănțenii, dar și turiștii s-au obișnuit să găsească de toate în timp ce sunt la plimbare prin Mamaia. Este nedreaptă interzicerea comercializării anumitor produse, spun ei.

E o prostie, adică ce să-ți cumperi de la hotel? Adică totul numai de acolo? Dacă vreau mărunțișuri, ce fac? Sau chiar dacă nu vreau? De ce să n-am opțiuni?”, spune constănțean.

La restaurante sunt prețurile mult mai mari adică cel puțin la apă găsești un preț foarte mare și la alimentară găsești un preț mai decent. Deci cred c-ar trebui să fie pentru oricare buget”, spune o constănțeancă.

Conform cadrului legislativ, în stațiuni este interzisă comercializarea preparatelor și semipreparatelor din carne, ouă, lapte sau a produselor de patiserie, precum și a altor produse alimentare.

Iar nemulțumirile din partea administratorilor de magazine nu au încetat să apară. Oamenii se plâng că legea este abuzivă, nedreaptă și că se aplică doar în stațiunea Mamaia și se tem de faliment. Așa că patronii vor să meargă în instanță să își facă dreptate. Zeci de afaceri sunt afectate.

Noi avem angajați permanenți, am susținut salariile, am venit ca toată lumea din pandemie, avem credite în derulare. Nu vedem o soluție viabilă de a ne reveni, mai sunt câteva zile și ajungem la 1 iunie și noi suntem cu o mare parte din magazine închise”, a declarat Aristotel Cazacu, membru fondator al Asociației Magazinelor din Mamaia.

Pe de altă parte, reprezentanții hotelurilor și restaurantelor spun că aceste tipuri de unități alimentare reprezintă o concurență neloială, iar desființarea lor ar însemna ridicarea la un nivel cu adevărat exclusivist al stațiunii Mamaia. În sens contrar, stațiunea s-ar transforma într-o piață agroalimentară.

Nu pot să vândă carne crudă ca la orice alimentară, toate trebuie să fie foarte bine ambalate, să fie niște măsuri foarte stricte de igienă. Așa e peste tot în lume, așa trebuie să fie și la noi. Altfel, va exista un haos în stațiuni, vom transforma stațiunile dacă vreți în fel și fel de vânzători ambulanți”, a declarat Nicolae Bucovală, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Alimentarele erau varianta economică pentru turiștii cu buget redus, la mare. Însă produsele ieftine pot deveni riscante pentru consumator, spun autoritățile.

„Preparate, semipreparate din carne, lapte, ouă, în general categoriile de produse ce pot pune în pericol sănătatea consumatorilor. Este de la sine înțeles că odată un salam sau carne cărată pe plaja sau de ce nu lapte pentru înghețată, proprietățile acestora se schimbă și pot pune în pericol sănătatea”, a declarat Horia Constantinescu, consilier Primăria Constanța.

Administrația locală actuală are de gând să pună în aplicare și să respecte legea care nu a mai fost luată în considerare de ani de zile.

Primăria Constanța trebuie să aplice legea. Atâta vreme cât hotărârea Guvernului 559 din 2001 există și este în vigoare, noi trebuie să ținem cont de ea. Nu putem să ignorăm un act normativ”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare Primăria Constanţa.

Dacă alimentarele nu vor mai putea funcționa, Mamaia va rămâne doar cu prețurile mari, de la restaurant, iar aproximativ o mie de salariați vor trebui să își caute de lucru în altă parte.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233