dobroge.tv

Live

Alte 300 de tone de deșeuri au fost găsite de comisarii Gărzii de Coastă în Portul Constanța Sud Agigea, în interiorul a 15 containere

13 mai 2021
Publicitate

Alte 15 de containere cu 300 de tone de deșeuri au fost găsite în Portul Constanța Sud Agigea. În interiorul lor, autoritățile au descoperit gunoaie gospodărești și industriale. Printre acestea se numără: materiale din plastic și metal. Se pare că țările din Europa aleg România pentru că aici prelucrarea unei tone de gunoi costă până la 30 de euro, de aproape 20 de ori mai puțin față de celelalte state.

Scandalul deşeurilor aduse în România din Germania e departe de a se fi terminat. Comisarii de la Garda de Coastă au descoperit alte 15 containere cu 300 de tone de gunoi în Portul Constanța Sud Agigea.

Marfa ambalată conține bucăți de aparate electronice, precum și alte materiale neferoase pe care le găsim în gospodăriile oamenilor.

O singură firmă, cu sediul în judeţul Prahova, alimentează continuu România cu gunoaie aduse din Germania. Polițiștii de frontieră sub coordonarea procurorului de caz au deschis un dosar de cercetare sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și regimului deşeurilor. După finalizarea anchetei, bunurile vor fi returnate.

Se vor face cercetări sub coordonarea parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța după care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deșeuri, se vor include în containere și se vor returna țării de unde au venit”, a declarat cms. șef Petrișor Irimia, purtător de cuvânt Garda de Coastă.

Containerul trebuia să fie însoțit de Anexa 7 încă de la plecarea din țara de origine. Din fericire autoritățile statului român lucrează și le descoperă. Nu lăsăm să intre așa ceva în România”, a declarat cms. șef Petrică Bacaim, șef Poliția Judiciară - Garda de Coastă.

Specialiștii Gărzii de Mediu spun că legislația permite importul de deșeuri doar în vederea valorificării într-o instalație autorizată. Ori, dacă nu se pot valorifica, cum sunt cele de acum, pot ajunge la gropile de gunoi din țară.

Aceste deșeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi. Posibil se incinerau pe terenuri, pe campouri ceea ce ar fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu. Pentru că și noi avem deșeurile noastre în țară pe care încercăm să le gestionăm atât cât trebuie mai bine”, a declarat cms. șef Steluța Popescu, director Garda de Mediu Constanța.

De la începutul anului, Garda de Mediu a trimis către Parchet 10 sesizări penale pentru diverse loturi de deșeuri. Portugalia, Spania, Marea Britanie, Germania și Canada sunt doar câteva din țările care exportă deșeuri în țara noastră.

Acestea ilegale se elimină spre exemplu în gropile de gunoi din România, în sensul legii le pui la groapă. Decât să plătești 500 de euro într-un depozit de deșeuri în Germania, mai bine plătesc 17 euro la români. Cu transport cu tot, vă dai seama ce profit e? Expeditorul mărfurilor din Germania trebuie să suporte take back-ul”, a declarat Teodor Niță, procuror.

În ultimele două săptămâni au fost descoperite 90 de containere cu astfel de deșeuri care urmau să ajungă la aceeași societate din Prahova.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233