LĂSAT ÎN PARAGINĂ
Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța a mai primit o lovitură grea: nici anul acesta nu va fi reabilitat
Lovitură grea pentru Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța! Contractul pentru servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări reabilitare a sediului fostului Palat Comunal a fost reziliat. Ceea ce înseamnă că nici de data aceasta, clădirea nu va fi recondiționată. Reprezentanții muzeului spun că problemele sunt extrem de grave: pereții sunt crăpați, tencuiala cade, iar bucăți din acoperiș s-au desprins în urma furtunilor puternice.
„Dezastruos”, spune un constănțean.
Așa arată Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța. Oricine privește către fostul Palat Comunal vede imaginea ignoranței. Autoritățile județene au încercat ani la rând să reabiliteze bătrâna clădire. Nici 2021 nu a fost prea norocos. Contractul de reabilitare al firmei care a câștigat licitația a fost reziliat.
„Până la sfârșitul lunii aprilie, firma respectivă era obligată să prezinte proiectul tehnic. Lucru care nu s-a întâmplat. S-a impus necesitatea suplimentării de fonduri pentru că practic, așa cum au fost adjudecate la licitație, nu ar fi fost suficiente fondurile pentru definitivarea acestui proiect. Lucrurile erau făcute doar de cârpeală, nu era o reabilitare de profunzime”, a declarat Mihai Lupu, președinte CJ Constanța.
Problemele sunt multe, iar angajații cu greu reușesc să le mai țină în frâu. Încă de la intrarea în muzeu ne întâmpină un tavan scorojit și câțiva pereți crăpați.
„Probleme sunt și cu infrastructura și cu pereții și cu acoperișul și cu infiltrațiile”, a declarat Laurențiu Chelărescu, administrator Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța.
Ploile torențiale și furtunile puternice au smuls bucăți din acoperiș.
„Acoperișul la fel, cade. Scândurile au căzut când era un domn de la Consiliu chiar în față. Și au căzut în spatele lui. Toate grinzile de la ceas, cad”, a mai declarat Laurențiu Chelărescu, administrator Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța.
Reprezentanții Muzeului Național de Istorie și Arheologie spun că solicită ajutorul pompierilor o dată la două luni pentru a degaja bucățile de tencuială și scândurile care se pot prăbuși oricând.
„Suntem constănțeni și suntem obișnuiți să stăm departe de clădirile vechi din Piața Ovidiu pentru că sunt periculoase”, spune o constănțeancă.
„Probabil, dacă nu o să-și dea nimeni interesul, o să ajungă la fel ca și simbolul Constanței, Cazinoul mai exact”, spune o altă constănțeancă.
„E jalnic, e jalnic”, spune un constănțean.
Craterele din pereții interiori sunt vizibili, iar angajații au încercat să intervină parțial, fără să pună în pericol arhitectura.
„Probabil din cauza trepidațiilor, din cauza lucrărilor care au avut loc în piață, din cauza infrastructurii, a subsolului care este permanent inundat”, a mai declarat Laurențiu Chelărescu, administrator Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța.
Atunci când plouă, apa se infiltrează atât de mult în tavan, încât angajații sunt nevoiți să pună din loc în loc pentru ca apa să nu strice podeaua.
Suma pe care firma a estimat-o s-a ridicat la 38 de milioane de lei, de aproximativ 3 ori mai mare decât costurile inițiale. Proiectul de reabilitare este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, cu 19 milioane de lei, și ar trebui finalizat în data de 28.02.2022. Și cum contractul a fost reziliat, acum întregul proces trebuie reluat. Ceea ce înseamnă o nouă procedură de lucru, un nou caiet de sarcini și un alt studiu de specialitate. Astfel, muzeul mai are de așteptat încă cel puțin un an până când va fi renovat.