dobroge.tv

Live

Controale de amploare în Portul Agigea după ce 500 de tone de gunoaie au fost descoperite de autorităţi. Procuror: ''Problema e mult mai mare decât vedem noi aici''

Controale de amploare în Portul Agigea după ce 500 de tone de gunoaie au fost descoperite de autorităţi. Procuror: ''Problema e mult mai mare decât vedem noi aici''
13 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi au loc controale de amploare în Portul Agigea, după ce autorităţile au descoperit în ultimele zile 50 de containere cu 500 de tone de deșeuri. În acest moment, sunt verificare 15 containere, fiecare cu câte 20 de tone de deșeuri.

Procurorul prezent la acțiune a declarat că se fac verificări de principiu, nefiind vorba despre un dosar de urmărire penală. El a explicat că se verifică dacă în containere sunt deșeuri de plastic sau nu și dacă pot intra legal în țară.

"Deșeurile de plastic, ca să fie verzi, trebuie să fie exclusiv plastic tocat și atât. Numai plastic nu este aici. Sunt aparate, deșeuri periculoase, care încalcă regimul de intrare în țară.Problema e mult mai mult decât vedem noi aici. Trebuie modificată legea care e plină de găuri și permite astfel de fenomene, altminteri devenim groapa de gunoi", a spus procurorul.

Reprezentantul Gărzii de Coastă, Petrişor Irimia, a declarat că au fost deschise noi containere care sosiseră din Germania pentru o firmă din judeţul Prahova.

"O echipă formată din poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, inclusiv la această acţiune au participat doi ofiţeri din cadrul Agenţiei Frontex. S-a deschis un container în care sunt deşeuri. Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeurile verzi? Sunt acele deşeuri selectate, de lemn, fier, plastic, hârtie şi toate celelalte. Aici este o amestecătură. Sunt deşeuri care nu pot fi utilizate. Se vor face cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deşeuri, se vor include în container şi se vor returna ţării de unde au venit, respectiv Germania. Societatea care a făcut importul este una din judeţul Prahova”, a explicat Petrişor Irimia.

El a menţionat că în total din Germania au venit 90 de containere în Portul Constanţa, toate pentru aceeaşi societate.

"Acţiunea a început din 7 mai, în total până în momentul de faţă cu cele 15 containere care se vor deschide sunt 65 de containere dintr-un lot de 90 de containere pentru aceeaşi societate importatoare din România”, a explicat reprezentantul Gărzii de Coastă.

Şeful Gărzii de Mediu Constanţa, Steluţa Popescu, a declarat, la desfacerea containerelor, că în acestea se află componente periculoase care au fost stopate să intre în ţară.

"Suntem aici de două săptămâni şi controlăm containerele cu deşeuri. Din lotul de 90 de containere venite din Germania sunt deşeuri tocătură de echipamente electrice-electronice, cu componente periculoase şi le-am stopat să intre în ţară, ele trebuiau să ajungă la o firmă din Ploieşti. În cauză este şi un dosar de cercetare penală. (…) Aceste deşeuri ar fi ajuns pe la gropile noastre de gunoi, posibil se incinerau pe terenuri, pe câmpuri ceea ce ar fi fost foarte nociv pentru noi, pentru mediu. Şi noi avem deşeurile noastre în ţară pe care încercăm să le gestionăm atât cât trebuie mai bine”, a precizat Steluţa Popescu.

În urmă cu o zi, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 25 containere sosite în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate cu deșeuri din Germania.Acțiunea a avut loc după descoperirea recentă a zece, respectiv alte 15 containere cu deșeuri sosite din Germania, destinararul fiind o firmă din județul Prahova.

În 11 mai, polițiștii de frontieră au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeași firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activități de import în România.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233