Criză de forță de muncă pe litoral: patronii din industria HoReCa de la malul mării caută de zor angajați pentru sezonul estival
Hotelierii și patronii de restaurante de pe litoral caută de zor angajați pentru sezonul estival. Cererea este mare și, din păcate, nu prea se găsesc oameni, deși, în unele cazuri, salariile ating mii de euro. Iar în aceste condiții, pentru mulți operatori de la malul mării, salvarea vine de la muncitorii din Asia. Și internetul este plin de anunțuri de angajare, dar și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța sunt numeroase oferte.
„Urgent!” este cuvântul care însoțește multe anunțuri postate de operatorii economici de pe litoral pe site-urile de angajări. De la cameriste, îngrijitoare și până la ospătari sau bucătari, patronii din industria HoReCa de la malul mării caută disperați angajați. Iar salariile nu sunt deloc de neglijat. De exemplu, un hotel din Eforie Nord oferă și trei mii de euro pentru un post de recepționeră.
În unele cazuri, situația este cu atât mai gravă, cu cât mulți patroni au fost nevoiți să renunțe la angajați din cauza pandemiei. Oamenii și-au căutat alte locuri de muncă, iar acum unii operatori nu mai au personal suficient.
„Este nevoie de forță de muncă în primul rând calificată. Este adevărat, au fost angajați cei care sunt vechi, care au fost în șomaj până acum, în aprilie, dar în fiecare an este nevoie de forță de muncă. De multe ori proprietarii, patronii sau șefii se repoziționează pe poziții de ospătari sau cameriste pentru că nu fac față de cele mai multe ori cu personalul”, a declarat Cristian Bărhălescu, specialist turism.
Pe lângă internet, patronii de pe litoral au apelat și la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța. Peste 300 de job-uri disponibile în întreg județul sunt centralizate de instituție. Multe dintre ele sunt strict pentru sezonul estival.
„88 dintre acestea sunt strict pentru partea de HoReCa, pentru litoralul românesc. Se caută recepționer, ajutori de bucătar, bucătar, lucrători în bucătărie și avem și posturi care nu sunt strict pentru HoReCa, dar sunt doar pentru litoral, pe perioadă determinată”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța.
În realitate, cererea este mult mai mare. E nevoie de mii de oameni care să lucreze pe litoral în timpul sezonului estival.
„Procentual, considerăm, considerăm că undeva cam 50%-60% sunt cei care ne lipsesc din punct de vedere al personalului calificat, pregătit pe domenii”, a mai declarat Cristian Bărhălescu, specialist turism.
Iar în lipsa muncitorilor, unii hotelieri au căutat salvarea peste hotare. Pentru operatori, forța de muncă din țările asiatice este singura variantă pentru a putea să îi primească pe turiști fără probleme.
„Eu am deja un contract cu 40 de persoane din Sri Lanka. Au început să sosească. Am cerut diverse specialități. Instalator, electrician, bucătar, cameriste. Contractul este ferm, este plătit. Urmează să vină”, a declarat Nicolae Bucovală, prim vicepreședinte FPTR.
În ultimii ani, litoralul românesc s-a confruntat cu criză de personal, deficitul ajungând la câteva zeci de mii de oameni. Acesta este într-o continuă creștere de la an la an, în condițiile în care la malul mării apar tot mai multe unități din industria HoReCa.