Valeriu Gheorghiță: Certificatul verde european ar putea fi gata la începutul lunii iulie: ce date va conține
Certificatul verde european ar putea fi gata la început de iulie, a anunțat, vineri seara, la Digi24, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Este vorba despre acel document care îi va scuti pe posesori de restricțiile din țările în care călătoresc, scrie Digi 24.
Valeriu Gheorghiță a fost întrebat la Digi24 în ce stadiu este pașaportul de vaccinare la nivelul Uniunii Europene. „Se așteaptă ca la sfârșitul lunii iunie - început de iulie să fie deja gata acest certificat verde, nu pașaport de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.
El a precizat că documentul va conține trei tipuri importante de informații: dovada de vaccinare, istoricul de trecere prin boală în ultimele 180 de zile sau un test negativ în ultimele 72 de ore.
Testarea ar putea fi gratuită
Medicul a mai spus că la nivelul UE se dorește acces gratuit la testare, tocmai pentru a nu fi condiționată în vreun fel sau altul vaccinarea.
„Acest certificat de fapt scuteşte persoana respectivă de a se supune restricţiilor din anumite ţări legate de împiedicarea răspândirii infecţiei în comunitatea respectivă”, a subliniat el.
Certificatul va fi sub forma unui cod QR. Orice persoană - vaccinată sau cu istoric de trecere prin boală - va putea solicita codul QR, iar acesta se va putea descărca electronic, pe un telefon sau un alt device, exact cum se întâmplă și în cazul adeverinței de vaccinare care se poate descărca de pe platforma de vaccinare.
Codul QR și informaţiile pe care le conține vor putea fi scanate apoi de pe telefon, de exemplu în punctele de trecere a frontierei.
De unde vor fi luate datele în România
„Noi avem Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor care poate în orice moment să pună la dispoziţie aceste date”, a menționat Gheorghiță. „Mai avem cealaltă bază de date în România, CoronaForms, în care se regăsesc atât rezultatele testelor, cât şi confirmarea unui diagnostic de COVID-19. Practic, ceea ce trebuie să facem este să unificăm aceste baze de date, lucru de care se ocupă colegii noştri de la STS”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinate.
Există un comitet care lucrează deja la detaliile tehnice și la armonizarea bazelor de date, pentru a fi în grafic cu celelalte țări europene.
Toate informațiile care se vor regăsi în acel cod QR protejează sută la sută datele cu caracter personal. „Și asta se dorește, evident, la nivel european”, a asigurat Valeriu Gheorghiță.
„Esenţa rămâne aceeaşi, de a defini un risc scăzut al unei persoane de a fi purtător al virusului și de a-l transmite celor din jur”, a explicat Valeriu Gheorghiță care este rolul acestui certificat de vaccinare.
Sursă foto: gov.ro