Se redeschid restaurantele, cafenelele, cinematografele şi sălile de jocuri de noroc în oraşul Constanţa
De mâine, 5 mai, se vor redeschide restaurantele la interior, în Constanţa, dar la o capacitate de 30%. CJSU a adoptat această hotărâre după ce incidenţa cazurilor de coronavirus a scăzut simţitor.
Astăzi, în cadrul CJSU, au fost votate hotărârile nr. 66 și nr. 67.
Prima hotărâre prevede constatarea încadrării în limita de incidență cumulată la 14 zile a celor 70 de U.A.T.-uri din județul Constanța, după cum urmează:
- 60 de U.A.T.-uri sunt încadrate în limita de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori.
- 9 U.A.T.-uri (Constanța, Năvodari, 23 August, Cerchezu, Cumpăna, Fântânele, Lumina, Pecineaga, Tuzla) sunt încadrate în limita de incidență mai mare de 1,5/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
- un U.A.T. (Dumbrăveni) este încadrat în limita de incidență mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.
Măsurile intră în vigoare din data de 05.05.2021, ora 00.00 și vor fi valabile pentru 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
„Odată cu scăderea incidenței în județul Constanța sub pragul de 1,5/1.000 locuitori, a fost necesară o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (convocată în 48 de ore de la atingerea pragului), prin care să constatăm rata scăzută. În contextul actual, în care presiunea, din punct de vedere epidemiologic, nu mai este atât de ridicată, localitățile vor funcționa respectând măsurile specifice, în funcție de rata înregistrată.
Mobilitatea între localitățile din județul nostru este foarte ridicată, așa că încadrarea unitară, după rata județului, era modalitatea de a proteja localitățile mai mici, cu puține cazuri, dar care riscau să dezvolte o rată mai mare. Implicit, a fost modalitatea prin care i-am putut proteja pe cei peste 700.000 de locuitori ai județului. Acum, considerăm că este suficient să aplicăm măsurile în funcție de rata fiecărui U.A.T., inclusiv pe municipiul Constanța. Reședința de județ este încadrată în limita de incidență mai mare de 1,5/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, iar aici, printre cele mai importante măsuri, amintim permiterea funcționării restaurantelor și la interior, la o capacitate de maximum 30%. Aceeași capacitate maximă se va aplica și în cazul sălilor de spectacole sau a cinematografelor.
Trendul pe care ne aflăm este unul bun, încurajator, dar care trebuie dublat, în continuare, de eforturile preventive. Aici mă refer, în principal, la vaccinare, care deja se dovedește eficientă, la nivel național”,a declarat prefectul județului, Silviu-Iulian COȘA.
A doua hotărâre CJSU prevede aprobarea scenariilor de organizare și desfășurare a cursurilor în unitățile de învățământ din județul Constanța și în structurile arondate. Astfel, începând cu data de 05.05.2021, 209 unități de învățământ din județul Constanța vor funcționa în scenariul 1, 293, în scenariul 2, nouă unități de învățământ au activitatea suspendată și cinci vor urma cursurile online, din cauza infrastructurii.
Limita de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimile 14 zile este mai mare de 1,5 şi mai mică de 3/1000 de locuitori în municipiul Constanţa, astfel că autorităţile locale au dispus următoarele măsuri:
1. Se menţine obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minim 2 metri faţă de alte persoane.
2. Administratorii/Proprietarii spaţiilor publice deschise au obligaţia afişării la loc vizibil informaţii privind obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile respective.
3. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
4. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.
5. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.
6. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-22.00.
7. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 06.00-22.00.
8. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 6 şi 7 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.
9. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 6 şi 7 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
10. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.
Măsuri specifice pentru activităţile sportive:
1. Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2-4.
2. Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 197/462/2021 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.
3. Competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 197/462/2021 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.
4. În condiţiile pct. 2, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.