GHIDUL TURISTULUI. Începe minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, pe litoral - tot ce trebuie să știe turiștii despre măsurile restrictive de la malul mării
Începe minivacanţa de Paşte 1 Mai, iar pe litoral sunt aşteptaţi în jur de 15.000 de turişti. Pregătirile au intrat pe ultima sută de metri, astfel că nisipul plajelor a fost nivelat, s-au montat șezlongurile și umbreluțele, iar la hoteluri s-au pus la punct ultimele detalii.
Şi în acest an, Mamaia şi Vama Veche sunt cele mai căutate locuri pentru tinerii dornici de distracţie. Restricţiile se vor relaxa, după ce rata de infectare a scăzut sub 3, prin urmare circulația în zilele de vineri, sâmbăta și duminica este permisă până la ora 22.
„Anul acesta, chiar dacă ne vom bucura de un weekend prelungit, iar ultimele prognoze meteo anunţă vreme frumoasă, din cauza restricţiilor impuse de autorităţi în contextul pandemiei, până acum mai puţin de 15.000 de turişti au făcut rezervare, hotelierii sperând totuşi că vor fi ocupate toate locurile puse la dispoziţie. Tariful mediu pe litoral în această perioadă este de 220 de lei/persoană/noapte”, a declarat Dragoş Răducan, prim-vicepreşedinte executiv FPTR, pentru adevarul.ro.
Masca este obligatorie pe plajă, de 1 Mai şi de Paşte
Autorităţile au anunţat că staţiunile vor fi împânzite de poliţişti şi jandarmi. Peste 400 de jandarmi şi poliţişti for fi la datorie în aceste zile pe litoral şi vor supraveghea respectarea restricţiilor, iar în noaptea de Înviere cine nu merge la slujbă, dar va fi pe plajă riscă amenzi drastice.
În toate staţiunile de pe litoralul românesc purtarea măştii de protecţie este obligatorie atât în spaţiile închise, cât şi în cele deschise, inclusiv pe plajă. Hotelurile şi pensiunile au voie să scoată la închiriere doar 70% din capacitatea spaţiilor de cazare. Singura noapte în care circulaţia este permisă până la ora 5 dimineaţă este cea de Înviere, dar numai spre şi dinspre bisericile de pe litoral.
La ora 22.00 toate terasele se vor închide, iar turiştii vor fi obligaţi să se întoarcă în locurile de cazare. Restaurantele din Mamaia nu vor primi clienți la interior, iar cele din Vama Veche vor primi la o capacitate de 30%.
„În momentul în care stăm jos şi este asigurată o distanţare socială, bem un cockteil, cu siguranţă nu putem să facem asta cu masca la gură, dar atunci când ne plimbăm pe plajă dintr-un loc în altul, ar trebui să respectăm măsurile în vigoare”, a precizat secretarul de stat în ministerul Economiei, Paul Ene.
Autorităţile vor fi îngăduitoare doar cu cei care vor să facă baie în mare. Aceştia pot renunţa la mască, însă riscă o răceală, pentru că apa este foarte rece.
„Încercăm pe cât posibil să le explicăm oamenilor că trebuie să respecte indicaţiile salvamarilor. Atunci când e marea montată, trebuie să nu intre în apă, iar în cazul în care o vor face, să nu intre în panică, să caute să reziste cât mai mult la suprafaţă pentru a putea fi recuperat”, a declarat şeful scafandrilor din cadrul ISU Dobrogea, Marian Ciulei.
Turiştii care vin pe litoral în minivacanţa de Paşte se pot vaccina fără programare
Turiştii care vor veni pe litoral în minivacanţa de Paşte se pot vaccina la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, fără programare, doar cu cartea de identitate, aceştia urmând să fie imunizaţi cu vaccin Pfizer. Ei pot face fie prima doză, fie rapelul, caz în care se va folosi vaccinul cu care au început imunizarea.
Prefectura Constanţa a anunţat, printr-un comunicat de presă, că turiştii au la dispoziţie două fluxuri de vaccinare.
"Turiştii care vor veni pe litoral în perioada 30.04 - 03.05 vor avea două fluxuri de vaccinare dedicate la dispoziţie în centrul din Pavilionul Expoziţional Constanţa, unde se pot imuniza împotriva SARS-CoV-2, fără o programare prealabilă, doar în baza cărţii de identitate”,se arată în comunicat.
Sursa citată menţionează că turiştii pot face rapelul sau se pot vaccina cu prima doză.
"Turiştii fie vor putea efectua rapelul (dacă se încadrează în perioada celei de-a doua doze), fie vor putea face prima doză a vaccinului, urmând ca rapelul să îl primească la un centru din judeţul de reşedinţă. Menţionăm că vaccinul folosit pentru imunizare, la prima doză, este cel dezvoltat de Pfizer - BioNTech, iar persoanele care vor efectua rapelul vor primi o doză din vaccinul cu care au început schema de imunizare”,precizează Prefectura Constanţa.
În acest moment, judeţul Constanţa are 56 de fluxuri în 16 centre de vaccinare, 34 dintre fluxuri aflându-se în cel mai mare centru regional, cel organizat în Pavilionul Expoziţional Constanţa. Aici, zilnic, se pot vaccina până la 2.800 de persoane. La momentul de faţă, în judeţul Constanţa s-au administrat 231.004 doze.
Doar terasele vor fi deschise, nu şi restaurantele la interior, iar cluburile nu vor funcţiona
Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat pentru News.ro că turiştii care vin pe litoral în această minivacanţă trebuie să ştie că doar terasele vor fi deschise, nu şi restaurantele la interior, iar cluburile nu vor funcţiona.
"Situaţia epidemiologică este pe un trend bun în momentul faţă. La nivelul municipiului Constanţa în urmă cu o săptămână am constatat pentru 14 zile pragul de peste 3 la mie cu măsurile aferente, cele mai de efect fiind legate de funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică doar în regim terasă, bineînţeles restricţia de circulaţie pe timp de noapte intră în vigoare la ora 22.00, magazinele funcţionează până la ora 21.00. Unităţile de prepare şi servire a mesei funcţionează tot până la ora 22.00 şi sâmbătă seara restricţia de circulaţie nu se va aplica până la ora 5 dimineaţă pentru cei care intenţionează să participe la slujbă. Cluburile vor fi închise”, a transmis reprezentantul Guvernului în teritoriu.
El a precizat că efective de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali vor supraveghea în această perioadă staţiunile de pe litoral şi vor verifica dacă sunt respectate măsurile pentru prevenirea şi combaterea Sars-Cov-2. Astfel, turiştii nu vor avea voie să se mai plimbe pe plajă sau pe faleză după ora 22.00, singura excepţie de la această măsură fiind în noaptea de Înviere şi doar pentru cei care merg la biserică.
Arhiepiscopul Tomisului va aduce, şi în acest an, Lumina Sfântă de pe mare
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va aduce şi în acest an Lumina Sfântă de pe mare şi apoi va merge în procesiune către Catedrala Arhiepiscopală. El estimează că, acolo, 20.000 de persoane vor putea asista la manifestările religioase.
ÎPS Teodosie a afirmat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Sfânta Lumină va fi adusă în România de la Ierusalim.
"Pentru Sărbătoarea Paştilor, ca în fiecare an, vom avea parte de Sfânta Lumină adusă de la Ierusalim prin purtarea de grijă a Patriarhiei Române. Fiecare eparhie va trimite delegaţi ca să ia Lumina de la Aeroportul Otopeni”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului.
El a prezentat şi care va fi programul în seara de Înviere la Constanţa.
"Programul în seara de Înviere este cel tradiţional. Voi veni cu Sfânta Lumină cu o barcă şi voi ieşi cu Lumina, voi începe să vă vorbesc puţin de Lumina care a fost adusă pe mare de Sfântul Apostol Andrei, apoi voi veni în procesiune în timp ce la Catedrală se vor cânta cântările specifice şi voi da Lumină la 23.45 şi apoi vom face cele se cuvin, se va citi Sfânta Evanghelie, se va începe slujba şi slujba o vom face afară. Vom da şi Paşte, pregătim Paştele şi sperăm să le fie tuturor bine şi la ora 12 în ziua de Paşte voi face slujba Vecerniei, numită în popor a doua Înviere. Cred că vom da şi un concert cu ocazia aceasta, la slujba Vecerniei, şi vom împărţi nişte daruri cum o făceam la Casa de Cultură. Acum nu mai putem să mergem acolo, dar este destul de larg în parcul Catedralei şi după slujbă vom avea acea întâlnire de taină şi va fi şi un concert frumos”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.
El a explicat că din Portul Tomis credincioşii vor veni pe jos de la Catedrala Arhiepiscopală.
Întrebat cum vor respecta credincioşii distanţarea, ÎPS Teodosie a răspuns: "Ştiu ei ce să facă. Sunt şi forţele de ordine, e atât de larg, au loc 20.000 de oameni aici. (...) Iubiţi credincioşi, vă invit la Înviere la malul mării, toţi care doriţi sunteţi bineveniţi şi nu cred că nu va fi loc pentru câţi veniţi. Este loc de cel puţin 20.000 de oameni pentru că avem şi partea de pe faleză, poate vom pune şi ecran dacă va fi cazul. Ne vom pregăti să aibă loc toţi credincioşii”.
El a fost întrebat cum de au acceptat autorităţile să ridice restricţiile de circulaţie în noaptea de Înviere şi ce ar fi făcut dacă acest lucru nu s-ar fi întâmplat.
"Dumnezeu i-a luminat. Eu tot timpul mă rog pentru autorităţi, nu îi judec, ele răspund pentru faptele lor. Ei nu sunt acolo fără voia lui Dumnezeu şi rugăm pe Dumnezeu întotdeauna să le dea înţelepciune ca să chibzuiască cum este bine pentru credincioşi. (...) Dacă erau restricţii, mergeam prin restricţii fără să fim restricţionaţi”,a explicat Arhiepiscopul Tomisului.
Sursă foto: noi.md