dobroge.tv

Live

Scafandrii de la ISU Dobrogea, antrenament în adâncurile Mării Negre, împreună cu colegii din alte opt județe

27 aprilie 2021
Publicitate

Nu doar hotelierii şi patronii din turism se pregătesc zilele acestea pentru 1 Mai ci şi salvatorii din adâncuri. Scafandrii de la ISU Dobrogea au chemat colegi din alte opt judeţe să fie gata pentru această minivacanţă. Sunt antrenamente intense pe care le fac în fiecare zi în mare iar scenariile după care acţionează sunt din cele mai grele.

Cel mai greu pentru un scafandru este să caute pe fundul mării, în zone unde vizibilitatea este extrem de scăzută. Salvatorii ISU s-au scufundat la 27 de metri în largul mării ca să găsească un obiect pus acolo chiar de şefii lor instructori.

Efectuăm scufundarea pe fir, saulă lestat, controlat. Ajunși pe fund, executăm misiunea de căutare a unui obiect, reglarea flotabilității, deplasarea pe busolă în curenți”, a declarat Traian Lăzărescu, scafandru ISU „Dobrogea”.

Întâmpinăm tot timpul obstacole prin apă. Aici, în Marea Neagră, mai mult sunt curenți și nu e vizibilitate. Căutăm doar pe pipăite. Deci, ne facem poligon și așa căutăm”, a declarat Cristian Sabău, scafandru ISU Bihor.

La ISU Dobrogea, scafandrii au costume speciale pentru misiunile sub apă. Sunt echipamente complexe menite să-i protejeze şi să îi ţină în siguranţă atunci când se află în adâncurile mării.

Avem o vestă de salvare compensare și cea mai importantă este consola, pe care avem un barometru, care ne arată cât aer comprimat avem în butelie, un profundimetru care ne arată la ce adâncime suntem în momentul scufundării și la ce adâncime am fost ultima oară. De exemplu, la scufundarea de ieri am fost la 27 de metri, aproape 28 de metri”, a declarat Adrian Stroe, scafandru ISU Brașov.

Pe lângă tehnicile de scufundare pompierii testează și capacitatea de rezistență la frig și coordonarea în apă foarte rece dar și anduranța echipamentelor specifice la condiții extreme. Pericole sunt la tot pasul.

Mai ales dacă, cumva, se întâmplă să ne pierdem unul de celălalt. Tocmai de aceea intrăm de fiecare dată minim doi scafandri în apă. Pentru a putea comunica prin semne”, a declarat Gabriel Copândean, scafandru ISU Alba.

Există un curent de fund, care este foarte puternic. Se creează acea confuzie de curentul de suprafață și curentul de fund. Curentul de fund te trage către larg și automat, atacuri de panică”, a declarat Marian Ciulei, șeful scafandrilor ISU „Dobrogea”.

Scafandrii ISU Dobrogea şi colegii din cele opt judeţe detaşaţi pe Litoral vor fi în alertă pe toată durata minivacanței de Paşte şi 1Mai.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233