dobroge.tv

Live

Pădurea Letea, raiul dintre ape: este singura pădure subtropicală din România, în care se găsesc peste 3.500 de specii de plante și animale

19 aprilie 2021
Publicitate

Caii sălbatici, speciile de plante rare şi izul tropical atrag turiştii în fiecare vară în Pădurea Letea, cea mai veche rezervaţie naturală din România. Este situată la aproximativ 30 de km depărtare faţă de Sulina şi cei care vor să ajungă aici o pot face numai pe apă. Localnicii au devenit și ghizi pentru cei care vizitează zona. Ei sunt cei care le povestesc oamenilor, despre istoria pădurii.

Situată la 30 de km de Sulina, cel mai estic punct al ţării, Pădurea Letea este casa a peste 3.500 de specii de plante și animale. Este formată pe grindul nisipos Letea din fâșii de pădure dezvoltate printre dunele de nisip.

Se întinde pe o suprafață de aproximativ 5.500 de hectare și este singura pădure sub tropicală din România. Este înconjurată de ape, iar acest lucru îi fascinează pe turiștii care ajung aici.

Am mai fost în pădurea Letea, am văzut foarte mulți copaci cu vechime, ni s-a spus de un ghid că au chiar și 500 de ani vechime. Îmi place foarte mult în natură. Am văzut și acei cai sălbatici, care de fapt au fost părăsiți de săteni și au devenit sălbatici”, spune o turistă.

Reporter: Cum a fost drumul cu șalupa până aici?

Fetiță: Foarte frumos a fost. Am văzut și o priveliște foarte frumoasă aici.

Grindul Letea este considerat de specialiști drept unul din cele mai interesante medii naturale din România. În numai 200-300 de metri peisajul de schimbă de la pădure subtropicală la deșert. Cei care vor să ajungă aici o pot face numai pe apă.

Tot ce vedeți, aceste dune, sunt formate numai din nisip din fund de mare. Toată zona asta protejată, este formată pe fâșii de copaci. Denumite de către localnici și poate și de pe timpul turcilor, când Dobrogea era pașalâc turcesc, Hazmaci. Noi acum ne aflăm în preajma Hazmacului mare. Din câte știu, ar fi undeva la vreo șapte”, spune un localnic.

Sorin Ivancencu are 52 de ani şi este născut şi crescut în comuna Letea. De când se ştie bate drumurile pădurii alături de turiştii care îi trec pragul. Cunoaşte zona şi istoria ei şi totodată este atent la cum intervin cei dinafară în protejarea acestui colţ de rai.

E împrejmuită cu acest gard pe care îl vedeți, cu sârmă ghimpată. De ce? Au făcut o rezervație naturală. Deci e conservată. Nu se taie, nici nu s-a tăiat până acum că aici la noi nu”, a declarat Sorin Ivănceanu, localnic.

Caii sălbatici sunt de departe atracţia din Pădurea Letea.

Caii sunt cai sălbatici. Ei s-au sălbăticit. Caii tot au fost ai oamenilor, cândva. Cum se muncea pământul la țară peste tot, nu numai aici. Dar a rămas puțină lume acum. Din 700 de familii care erau, sunt vreo 350 de persoane vara care mai vin, dacă mai sunt. Au plecat pentru că economia e la pământ, nu au ce să facă, să lucreze”, a mai declarat Sorin Ivănceanu, localnic.

Doar asociaţiile pentru protecţia animalelor mai au grijă de cai din când în când, spun sătenii.

Iarna le mai dau mâncare, îi controlează chipurile. Sunt peste 1.000 de cai, așa presupun. Dar sunt mulți. Care se nasc, care mor. Și după cum vedeți, singuri se gospodăresc. Ăștia sunt caii și ei s-au făcut sălbatici”, a mai declarat Sorin Ivănceanu, localnic.

Pădurea Letea este o arie protejată deoarece aici există mai multe specii de plante rare. Printre acestea se numără viţa sălbatică, liana și plante de origine mediteraneană. Toate oferă pădurii caracterul tropical.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233