Sute de plângeri, pe masa Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța: unii angajatori, acuzați că nu respectă contractele de muncă
Peste 100 de reclamaţii ajung în fiecare lună la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa. Angajații se plâng, printre altele, că nu le sunt respectate repausurile săptămânale, concediile și nu le sunt plătite orele suplimentare. De la începutul anului au fost depuse 350 de sesizări.
Mai mult de 10 reclamații ajung în fiecare zi pe masa Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța. Oamenii spun că nu mai pot accepta condițiile impuse de unii angajatori și astfel au apelat la lege.
Este şi cazul lui Cristi Lazăr. Constănţeanul spune că nu a fost plătit conform orelor de muncă prestate. Susţine că deşi este angajat pe funcţia de şofer la o firmă de distribuţie, acesta a avut şi altfel de sarcini. Nu a mai suportat regimul de lucru şi a solicitat angajatorului să îi modifice contractul de muncă de la 4 la 8 ore pe zi. Pentru că nu au căzut la o înţelegere a apelat la lege.
„Am venit să depun o plângere la ITM pentru că nu mi s-a respectat contractul de muncă. Am avut de patru ore și am ajuns să lucrez și 16 ore pe zi. Sărbători legale, sâmbete lucrate. Eu patru ore pe zi le duceam ori en-gros-uri de dimineață, ori magazine din oraș de aici, local vorbim, nu să mă duc până la Hârșova. Am fost și pe Hârșova, am fost și pe Ostrov și vă dați seama, Constanța-Ostrov numai drumul face trei ori”, a declarat Cristi Lazăr, angajat.
Mai mult, conflictul de muncă a luat amploare.
„M-a bătut. M-a trântit pe scări. Am certificat medico-legal scos”, a mai declarat Cristi Lazăr, angajat.
Și nu este singurul care se confruntă cu astfel de probleme. Și alți constănțeni se plâng că le sunt încălcate drepturile. Motiv pentru care, unii au ales calea străinătăţii.
Angajat: Lucrăm în Anglia. Stăm în Anglia. E foarte bine.
Reporter: Sunteți mai bine tratați de angajatori decât aici?
Angajat: De o mie de ori.
Reporter: De-aia ați plecat în străinătate?
Angajat: De-aia am plecat în străinătate, da.
„Aș fi preferat aici, dar să fie condițiile de acolo”, spune o doamnă.
Cele mai multe sesizări vin din partea angajaţilor firmelor de pază şi protecţie de la malul mării care acuză că nu li se plătesc orele suplimentare. Pe locul doi se situează angajaţii din construcţii. Aceştia reclamă că au lucrat fără contracte de muncă.
„Numai în luna martie am avut înregistrate peste 122 de sesizări ale salariaților. Și vorbim aici de neplata salariului la timp, neplata orelor suplimentare, neplata concediilor de odihnă, a concediilor medicale și, mai nou, având în vedere contextul actual, a șomajului tehnic”, a declarat Florina Vișan, purtător de cuvânt ITM Constanța.
În ciuda numărului mare de plângeri, nu toţi constănţenii care se confruntă cu astfel de situaţii au curajul să depună şi o sesizare.
„Ar fi foarte bine să capete un pic de curaj cetățenii și să vină să sesizeze atunci când le sunt încălcate drepturile”, a mai declarat Florina Vișan, purtător de cuvânt ITM Constanța.
Potrivit datelor Inspectoratului Teritorial de Muncă numai în ultimele 3 luni au fost depuse 350 de astfel de sesizări.