dobroge.tv

Live

Școlile auto ar putea să nu mai depindă de gradul de promovare al cursanților pentru a-și continua activitatea: un ordin de ministru le vine în ajutor

13 aprilie 2021
Publicitate

Un ordin de ministru ar putea aduce liniște în rândul instructorilor auto! Școlile de șoferi ar putea să nu mai depindă de gradul de promovare ca să își poată continua activitatea. Până acum o şcoală auto trebuia să aibă un target de trecere de cel puțin 40% în primul an si ar trebui să crească la 50% în al doilea. Proiectul este supus dezbaterii și rămâne de văzut dacă va fi aprobat

Nervi întinși la maximum și lacrimi în ochi sunt câteva dintre emoțiile pe care le întâlnim zilnic în poligonul auto. Fiecare zi este o provocare pentru instructori și cursanții școlilor de șoferi. Aceștia stau cu sufletul la gură și speră să treacă cu bine peste proba practică de obținere a permisului auto.

Legea le-a impus școlilor de șoferi să îndeplinească un procent minim de promovabilitate pentru a-și putea păstra autorizația de funcționare, tocmai în ideea de a se responsabiliza suplimentar înainte de a înscrie cursanții la examen.

Concret, o şcoală auto trebuia să aibă o promovabilitate de cel puțin 40% în primul an și ar fi trebuit să crească la 50% în al doilea.

Trebuia să ia sala din prima examinare și trebuia să îți ia și traseul. La sală am înțeles, este problema profesorului de legislație, la traseu e problema instructorului. Iar aici intervin și emoțiile. El cu tine pe traseu se descurcă foarte bine pentru că lucrează cu tine de ceva timp, te cunoaște, are încredere în tine. În momentul în care iau contact cu altă persoană unii nu își pot gestiona emoțiile cum trebuie”, a declarat Magdalena Stoenescu, instructor auto.

În contextul pandemiei, Ministerul Transporturilor a decis suspendarea aplicării articolului până în martie 2021. Acum s-a supus consultării publice proiectul de act normativ prin care se dorește eliminarea definitivă a acestei reguli.

Sunt licee în România și chiar și în Constanța, unde nu a luat nicio persoană diploma de Bacalaureat. Este cu bani de la buget de stat fiecare liceu și nu s-a desființat acel liceu, că nu a luat nicio persoană. Aici la școlile de șoferi totul este privat. Fiind privat nu văd de ce să îți desființeze. Să hotărască clientul unde se duce şi la care renunţă”, a declarat Ion Lipan, administrator școală de șoferi.

Noțiunile teoretice sunt covârșitoare spun mulți dintre elevi, iar instructorii depind de rezultat.

Se atinge foarte greu targetul ăsta pentru că se lucrează cu materialul clientului. Eu nu pot să-i bag omului în cap cu sila. Unul nu e atent, sunt mulți factori la mijloc și atunci cum să ma condiționezi pe mine ca firmă că nu a luat, îl trântim pe ăsta, îi luăm autorizația”, a mai declarat Ion Lipan, administrator școală de șoferi.

Puțini sunt cei care reușesc să ia permisul de la prima examinare.

Reporter: Este destul de greu să iei permisul în ziua de azi?

Constănțean: Depinde de cât de mult muncești și depinde de cât de mult îți bați capul și depinde de ce-ți dorești.

Acum că am văzut cum e prima oara, o să las emoțiile deoparte și cu siguranță o să reușesc”, spune o constănțeancă.

Statistica arată că la nivelul județului Constanța funcționează 55 de școli auto, iar în 2019 doar trei dintre acestea au avut un procent de promovare mai mare de 50%. În schimb, cele mai multe școli auto au un procent de promovare cuprins între 15 și 35%. Proiectul este în consultare publică și rămâne de văzut dacă va fi adoptat în forma propusă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233