dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. Cadre medicale forțate să se vaccineze: cei nevaccinați vor dona spitalului banii din concediul medical dacă se îmbolnăvesc

08 aprilie 2021
Publicitate

Este scandal la spitalul Căi Ferate Port. Angajații reclamă că li s-ar fi cerut să completeze o declarație pe propria răspundere prin care cei nevaccinați să doneze spitalului banii din concediul medical în cazul infectării cu virusul SARS-CoV-2. Reprezentanții instituției spun că documentul este doar un draft, iar angajaților nu li s-a impus completarea acestuia. Constrângerea angajaților să se vaccineze este ilegală.

Angajații spitalului Căi Ferate Constanța se confruntă cu o situație la limita legii. La cadrele medicale a ajuns un formular cu antetul instituției, care conține o clauză ce ridică mari semne de întrebare.

Conform acestei declarații, medicii s-ar obliga să doneze banii proveniți din concediul medical spitalului, în cazul în care aceștia se infectează cu SARS-CoV-2, dacă au refuzat să se vaccineze.

Acest abuz a fost semnalat avocaților, care au trimis o adresă scrisă conducerii unității prin care a fost somată să retragă modelul de declarație, care ar fi complet ilegal.

Omul trebuie să-și dea consimțământul informat vis a vis de orice act medical. Doi, noi suntem de acord cu vaccinarea, dar nu cu impunerea. Acesta este motivul pentru care am discutat cu doamna manager. Dânsa la fel mi-a spus, că trebuia pur și simplu să îmbrace o formă legală. Asta am și discutat. Haideți să discutăm înainte de orice act administrativ care vizează salariații și atunci nu mai suntem în postura aceasta”, a declarat Nicolae Manea, președintele Sindicatului SANITAS Constanța.

Reprezentanții spitalului se apără și spun că acel model este doar un draft, care n-ar fi trebuit să ajungă la personalul unității medicale. În opinia lor, paragraful reclamat nu are scopul de a constrânge, invocând faptul că angajații nu sunt obligați să îl completeze. De asemenea, managerul instituției spitalicești a adăugat că motivul pentru care acea clauză a fost adăugată este de a-i încuraja pe angajați să se vaccineze.

Declarația pe proprie răspundere nu este niciun fel de obligație. O dați sau nu o dați. Este foarte adevărat și, repet, este o declarație pe proprie răspundere. Fiecare dintre noi citind, evident, în limba română poate să ia la cunoștință și să completeze puncte, să bifeze sau să taie”, a declarat dr. Iuliana Botezatu, manager spital C.F. Constanța.

Potrivit legislației în vigoare niciun angajator nu are voie să oblige personalul să se vaccineze ori să apeleze la vreo formă de constrângere.

Orice încercare de a obliga persoanele de a se vaccina, reprezintă o încălcare a drepturilor constituționale și a drepturilor prevăzute de Cartea Drepturilor Omului. Potrivit articolului 169 din Codul Muncii, nu poate dispune nicio reținere din salariu, în afara situației în care există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă în acest sens, pentru o datorie certă, lichidă și exigibilă”, a declarat Adrian Radu, avocat.

Pentru că încă ne aflăm în plină pandemie, autoritățile recomandă imunizarea. Acestea atrag atenția că este un act strict voluntar. Fiecare cetățean are dreptul de a decide pentru propria persoană, iar vaccinarea în masă este încurajată, nu impusă.

Conform strategiei pentru vaccinare împotriva COVID-19, în România, vaccinarea este voluntară și neobligatorie”, a declarat Tudorel Ene, purtător de cuvânt DSP Constanța.

Din luna decembrie a anului trecut a început o amplă campanie de vaccinare împotriva Covid-19. Scopul acesteia este de a limita răspândirea virusului SARS CoV-2. Personalul medical a fost primul care s-a imunizat.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233