dobroge.tv

Live

O nouă specie de pește s-ar putea afla în curând pe mesele românilor: păstrăvul somonat de Marea Neagră s-a dovedit a fi un succes

07 aprilie 2021
Publicitate

O nouă specie de pește a fost crescută de biologii marini de pe litoral. Este vorba de păstrăvul somant. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de păstrăv curcubeu, datorită coloritului pielii. Specia s-a dezvoltat extrem de mult în numai șase luni, iar acest lucru dovedește că noul pește ar putea să ajungă în curând și pe mesele din cherhanalele de la malul mării.

Experiment reușit de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța! Acesta arată că mediul acvatic marin potențează dezvoltarea unei specii dulcicole: păstrăvul curcubeu.

Proiectul a fost inițiat după ce administratorul unei ferme piscicole din Prahova a dorit să iasă pe piață cu un nou preparat.

Ideea experimentului a fost ca păstrăvii să fie transferați în apă de mare la începutul toamnei, când apa se răcește, fiind vorba de o specie criofilă, care necesită apă rece și să fie crescuți în apa de mare până primăvara, când apa începe să se încălzească. Și atunci, ei având acest ritm de creștere foarte accelerat, ar fi o afacere foarte profitabilă. Să poată fi puși pe piață la dimensiuni mult mai mari decât cele pe care le pot atinge în păstrăvăria de la munte”, a declarat Magda Nenciu, asistent cercetare INCDM Constanța.

Experimentul realizat de biologii marini s-a dovedit a fi un succes! Vorbim despre o premieră în România, după ce acesta a mai fost încercat o singură dată, în anii '80.

În tancurile din laborator, exemplarele de păstrăv somonat, aduse în octombrie anul trecut la 300 de grame, au ajuns în aproximativ șase luni la două kilograme, ceea ce dovedește că ar fi o afacere extrem de profitabilă pentru operatorii economici.

Este deosebit față de experimentările realizate în trecut, ar fi hrana, care în trecut era preparată în Institut, cu metode mai mult sau mai puțin recunoscute la nivel internațional, acum la cererea operatorului cu care am demarat acest studiu, am utilizat hrană consacrată de la companii internaționale și pe care ei intenționează să o folosească”, a declarat Victor Niță, biolog INCDM Constanța.

Nu este vreo mutație genetică, așa cum ar putea crede unii, sau orice altă încrucișare. Are carnea de culoare rozalie datorită unui regim alimentar specific, gândit pentru a obține o carne de pește mai sănătoasă. Din păcate, legislația din România nu permite antreprenorilor să amenajeze ferme piscicole.

Din ce am investigat și noi, principala problemă ar fi lipsa cadastrării luciului de apă al Mării Negre. Această lipsă a cadastrării conduce la imposibilitatea concesionării de suprafețe pentru activități de acvacultură, dar nu numai”, a mai declarat Victor Niță, biolog INCDM Constanța.

Potrivit specialiștilor, în ultimii ani peștele a ajuns să fie destul de rar pe mesele românilor. Un om consumă, astfel, în medie, cinci kilograme de pește pe an. Aceste cifre ne plasează pe ultimul loc într-un clasament realizat la nivelul Uniunii Europene.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233