DOSARUL RETROCEDĂRILOR. Primarul Constanţei: ''Am depus acţiuni în instanţă pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat oraşul bucată cu bucată''

Primăria Constanţa a transmis marţi, printr-un comunicat de presă, că a intentat acţiune civilă pentru recuperarea prejudiciului creat în Dosarul Retrocedărilor.
“Astfel, pe 1 aprilie 2021, au fost depuse la Tribunalul Constanţa 6 cereri de chemare în judecată prin care se solicită instanţei obligarea pârâţilor la plata sumei de 11.733.999 dolari şi 11.011.021,40 euro reprezentând o parte a prejudiciului cauzat patrimoniului UAT Municipiul Constanţa, constatarea nulităţii absolute a mai multor contracte de vânzare cumpărare, precum şi rectificarea mai multor cărţi funciare în sensul radierii pârâţilor din cărţile funciare şi intabularea dreptului de proprietate al UAT Municipiul Constanţa”, se arată în comunicat.
Primarul Vergil Chiţac menţionează că fosta administraţie a refuzat să facă acest pas “pentru a-şi proteja capii şi acoliţii”
“Am depus acţiuni în instanţă pentru recuperarea a peste 20 de milioane de euro de la cei care au retrocedat oraşul bucată cu bucată. Am făcut acest pas pe care defuncta administraţie a refuzat să-l facă pentru a-şi proteja capii şi acoliţii. Am încredere că justiţia ne va da şi de această dată dreptate şi vom recupera prejudiciul cauzat”, a explicat primarul municipiului.
Primăria Constanţa menţionează că în cele şase dosare iniţiate se află mai multe persoane printre care fostul primar Radu Mazăre, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, foşti angajaţi ai Primăriei sau oameni de afaceri precum Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Cristian Talpău, Ciocăneanu Constantin, Barbu Paraschiva, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Săvulescu, Cristian Borcea, APV Media Turism SA sau Nisipuri SRL.
În Dosarul Retrocedărilor ilegale, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în formă continuată şi săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, alături de alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori.
De asemenea, prin Decizia nr 32/2019 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa a dispus desfiinţarea totală sau parţială a mai multor dispoziţii emise în temeiul Legii nr. 10/2001, precum şi a altor înscrisuri reţinându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.
Totodată, instanţa a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor cercetate în cadrul acestui dosar, în sensul revenirii unor terenuri (unele libere de sarcini, iar altele cu sarcini, inclusiv construcţii, cu unul sau mai mulţi proprietari) în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale municipiul Constanţa.
Sursă foto: Ziarul Amprenta
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
-O-școală-din-Constanța-va-fi-modernizată!-A-fost-semnat-contractul-de-execuție-(1).jpeg)
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
_1024x768.jpg)
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța

Unde preferă românii să petreaca 1 Mai? Munte, mare sau Delta Dunării
Cum s-au descurcat elevii constănțeni la simularea Evaluării Naționale
Ce spune poliția despre accidentul de la Institutul de Marină
Fevronia Ciortan, meșter popular, susține demonstrații de încondeiere la Constanța
Vrei să înveți în America? Aplică pentru bursa FLEX 2026-2027
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

