dobroge.tv

Live

Ministrul Sănătăţii: Sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la terapie intensivă

Ministrul Sănătăţii: Sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la terapie intensivă
04 aprilie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat duminică, după o întâlnire cu directorii de spitale pe tema măririi numărului de paturi din secţiile de terapie intensivă, că sunt 167 de copii cu COVID internaţi, dintre care 16 la terapie intensivă.

Doi dintre cei aflaţi la ATI sunt intubaţi. De asemenea, ministrul a remarcat că vedem acum persoane sănătoase care nu numai că ajung să fie internate în spital, ci dezvoltă forme grave ale bolii. El a anunţat că ministerul „s-a concentrat” asupra mai multor măsuri pentru a gestiona cazurile tot mai numeroase de îmbolnăvire cu COVID-19.

Una dintre decizii este aceea de a apela la spitalele dedicate bolnavilor cu alte afecţiuni, alte decizii ţin de „regândirea şi optimizarea fluxurilor medicale” care ar avea ca scop reducerea presiunii din unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor, dar şi concentrarea mai multor resurse pentru patologia COVID.

„Prima dată am mers către spitale la care ne-ar fi plăcut să nu trebuiască să apelăm până astăzi, am mers pentru suplimentarea paturilor, am mers către spitale cu tradiţie în tratamentul bolilor cronice, am mers către Institutul Clinic Fundeni şi avem acolo un număr de 70 de paturi cu oxigen şi un număr de 14 paturi de terapie intensivă care sunt fie disponibile deja, fie în pregătire. Am mers către Institutul Oncologic Bucureşti şi avem un număr de cinci paturi de terapie intensivă şi alte cinci paturi de terapie acută care sunt disponibile la Institutul Oncologic Bucureşti. 35 de paturi cu oxigen la Spitalul Colentina, 2 paturi de ATI la Spitalul Gerota, la Colţea 16 paturi cu oxigen. Avem de asemenea o creştere a numărului de paturi în unităţile mobile (...) vorbim de o creştere de la 8 la 12 paturi pentru fiecare maşină şi vorbim de asemenea de o creştere la 45 a paturilor de terapie intensivă de la Spitalul Pantelimon. Începând cu ziua de mâine vom avea 12 paturi în plus la Victor Babeş din Bucureşti”, a anunţat duminică Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat că o a doua măsură constă în „regândirea şi optimizarea fluxurilor medicale” care are ca scop reducerea presiunii din unităţile de primiri urgenţe ale spitalelor şi pentru redirecţionarea urgenţelor non-COVID către alte spitale, care până în prezent nu au oferit servicii de urgenţă medicală, ci au tratat doar bolnavi cronici.

„Pentru a degreva unităţile de primiri urgenţe, vom încerca lărgirea centrelor de evaluare şi deschiderea de noi centre de evaluare pentru formele non severe. Este un efort în care vom fi sprijiniţi de Spitalul Monza, de Spitalul Victor Babeş, de Spitalul Judeţean llfov şi sperăm de centrul de la Caraiman”, a spus Voiculescu.

În ceea ce priveşte redirecţionarea urgenţelor non-COVID, ministrul a cerut ca pentru specialităţi precum chirurgie, urologie, ortopedie, ORL pacienţii să fie primiţi în urgenţă de spitale care nu au camere de primiri urgenţe.

„Solicităm de asemenea o implicare mai puternică a reţelelor de spitale MAI, SRI, MApN, Transporturilor şi suntem siguri că vom primi ajutor, de altfel, o bună parte dintre ei s-au implicat deja cât se poate de serios în gestionarea acestei pandemii”,a adăugat ministrul.

Vlad Voiculescu a vorbit de asemenea de măsura concentrării tuturor forţelor pe îngrijirea pacienţilor cu COVID-19, despre care a spus că reprezintă „exigenţa momentului”.

„Asta da, ar putea să însemne amânarea unor operaţii elective, unor proceduri elective, asta ar putea să însemne că anumite spitale, respectiv anumite secţii, o anumită parte a resurselor umane vor fi concentrate către tratamentul pacienţilor COVID-9. Evident că asta vine cu un cost, evident că toate aceste măsuri vin cu costuri care ţin, dacă vreţi, nu doar de ceea ce sistemul sanitar face în mod obişnuit, ci costuri pentru cei care deja au avut de suferit în urma acestei pandemii. Ave o grijă deosebită pentru pacienţii non-COVID. (...) Solicitarea noastră către toate spitalele este de a contribui la acest efort masiv pentru a putea gestiona acest ultim val, sperăm, sau acest ultim val care va pune o astfel de presiune asupra sistemului medical”, a mai declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la populaţie pentru respectarea regulilor de protecţie sanitară şi pentru a se vaccina.

„Sistemul medical nu poate duce pe umerii săi singur toată povara pandemiei. La fel ca celelalte ţări care au fost copleşite de explozia numărului de cazuri grave, ne confruntăm cu limite şi limitele ţin nu atât de investiţii, nu atât de resursa financiară cât, în special, de resursa umană. Mai pe româneştie, nu putem trage la infinit de aceiaşi oameni, mai pe româneşte avem nevoie de ajutorul fiecăruia dintre dvs, avem nevoie să evitaţi aglomerările, avem nevoie să purtaţi masca, avem nevoie să rămâneţi în casă dacă nu este esenţial să ieşiţi şi mai presus de toate avem nevoie ca oamenii să se vaccineze”, a conchis ministrul.

Sursă foto: playtech.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233