Regulamentul privind întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța: rufele nu se întind în exteriorul locuințelor și covoarele nu se bat în stradă
Hotărârea Consiliului Local nr. 77/2021 pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța, a fost afișată pe site-ul Primăriei municipiului Constanța www.primaria-constanta.ro, la secţiunea Consiliu local-hotărâri de consiliu, cât şi la sediul instituţiei, începând de vineri, 2 aprilie.
Prevederile hotărârii
Art. 6.Constituie contravenție la normele privind salubritatea, menținerea curățeniei, protecția mediului, următoarele fapte:
- Pătrunderea fără drept sau/şi răscolirea gunoiului din containere sau locuri special amenajate de către persoane fizice, în scopul recuperări unor obiecte, materiale reciclabile, hârtii, resturi alimentare, etc.
- Scuipatul, aruncarea de hârtii, sticle sau a oricărui tip de ambalaj sau resturi din acestea, resturi de țigări, coji de semințe sau a oricăror resturi alimentare sau nealimentare, pe alei, peluze, în parcuri, zone verzi, pe drumuri şi trotuare sau în orice alt loc public sau privat de folosință comună, inclusiv în mijloacele de transport în comun.
- Spălarea vehiculelor, a oricăror bunuri sau obiecte pe drumuri sau în alte locuri publice.
- Spălarea vehiculelor pe proprietățile private dacă se afectează în vreun fel domeniul public sau proprietățile învecinate, inclusiv prin împrăștierea vaporilor de apă rezultat din spălarea vehiculelor.
- Neasigurarea condițiilor corespunzătoare de transport pentru evitarea împărștierii materialelor transportate.
- Curățarea covoarelor pe domeniul public.
- Deteriorarea dotărilor urbane, dacă fapta cu constituie infracțiune.
- Neîntreținerea corespunzătoare și neefectuarea operațiunilor impuse pentru neutralizarea deșeurilor și gunoiului și prevenirii poluării mediului în rampele de gunoi, de către ce care le dețin cu orice titlu.
- Mutarea containerelor sau pubelelor de către persoane neautorizate de pe amplasamentul avizat pentru acesta, arderea, deteriorarea sau degradarea recipienților pentru gunoi, neîntreținerea sau deteriorarea dotărilor blocurilor pentru colectarea gunoiului (tubulaturi de colectat gunoiul sau a camerelor sau boxelor pentru colectarea gunoiului din blocuri).
- Întinsul frânghiilor pentru uscarea rufelor pe exteriorul imobilelor.
- Curățarea covoarelor pe domeniul public.
- Depozitarea în suprafața locativă sau în curți, imobile, spații comune, vehicule sau în orice alte locuri în care este afectată siguranța sau buna vecinătate, a oricăror deșeuri, materiale, bunuri sau substanțe care sunt inflamabile sau urât mirositoare.
- Arderea substanțelor sau a materialelor de orice natură în aer liber.
- Aruncarea deșeurilor în recipienți speciali, cu nerespectarea destinației acestora sau dacă recipienții nu aparțin deținătorului.
- Murdărirea, cu orice tip de vehicule sau prin orice mijloace, a drumului public cu orice fel de materiale ori substanțe.
- Neridicarea și netransportarea imediată a deșeurilor provenite în urma salubrizării spațiilor verzi.
- Nerespectarea de către operator a prevederilor art. 22, art. 23, art. 28, punctele 1, 2, 3, 4, 5 și 9, art, 29, art. 53, art. 54, art. 55, art. 56, art. 57, art. 64, art. 65 punctele 4 și 5, art. 70, art. 71 din Regulamentul serviciului de salubrizare al municipiului Constanța, aprobat prin HCL nr. 193/2015.
- Neîntocmirea și/sau nerespectarea de către operator a graficelor cu frecvența de colectare a deșeurilor menajere și a celor referitoare la salubrizarea stradală și necomunicarea lor spre avizare de către organele de drept, precum și nerespectarea acestora.
- Neînștiințarea de către operator a serviciului de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Constanța și a Direcției generale poliția locală Constanța asupra modificărilor ce intervin în graficele de colectare a deșeurilor menajere, a celor privind salubrizarea stradală și a celor privind salubrizarea în parcuri și spații verzi cu cel puțin 48 de ore înainte de operarea modificărilor.
- Neasigurarea de către operator a unui număr suficient de recipienți pentru precolectarea deșeurilor municipale și neînlocuirea imediată a celor deteriorare.
- Neafișarea, de către operator, la punctul de colectare a deșeurilor, a tăbliței de informare cu denumirea firmei, graficul de ridicare a deșeurilor menajere, asociațiile de proprietari arondate și numărul de contact pentru semnalarea unor eventuale probleme.
- Neprecizarea, în contractul încheiat între utilizator și operatorul de salubrizare, a zilelor și intervalelor orare în care se va face colectarea deșeurilor menajere de către operator.
- Neridicarea gunoiului, de către operatorul de salubrizare, direct de la agenții economici sau instituțiile publice, în conformitate cu graficele stabilire prin contract.
- Neintervenția în termen de maxim 12 ore de la anunțare, pentru remedierea situației ce a necesitat respectivul demers (stâlpi, copaci, schele, panouri, ziduri, scări, cabluri căzute, etc).
Hotărârea integrală poate fi consultată în galeria foto.
Cei care nu respectă prevederile, poti fi sancționați cu amendă contravențională de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.500 de lei la 2.500 de lei pentru persoane juridice.
Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV / Primăria Constanța