Sisteme de irigații pentru Dobrogea: ministrul Agriculturii le-a oferit agricultorilor doar promisiuni pentru viitor
Secetă, sol uscat și culturi compromise - este situația din ultimul an din Dobrogea. Fermierii sunt cei care au avut cel mai mult de suferit. Li s-a spus că vor fi despăgubiți, însă nici până astăzi nu au primit banii. Mai mult, oamenii se plâng că sunt nevoiți să folosească metode învechite de irigații. Venit la Constanța, ministrul Agriculturii nu le-a oferit acestora decât promisiuni de viitor.
Pandemia și seceta i-au afectat și pe agricultorii constănțeni. Județul nostru este pe primul loc, cu 400.000 de hectare de pământ uscat. În Dobrogea, agricultura se bazează doar pe apă venită de la ploaie, iar când nu plouă prea mult, cum a fost și anul trecut, este un dezastru generalizat. Din cauza datoriilor la bănci, oamenii au fost nevoiți să-și vândă terenurile.
„Eu personal am vândut niște teren și am plătit datoriile pe care le aveam. Am negociat cu firmele de leasing și am amânat plăți, am plătit banca”, a declarat Mircea Chipăilă, fermier.
„Anul trecut noi, în Dobrogea, am renunțat la absolut toate culturile, nu am renunțat. Am înființat și nu le-am recoltat. Am înființat și alte culturi în locul celor care au fost compromise. Culturi care, la rândul lor, anul trecut au pierit și ele”, a declarat Teodor Ichim, președintele Asociației Fermierilor Dobrogeni.
„Atunci când bugetul a permis, am oferit despăgubiri. Când bugetul nu a mai permis, nu am reușit să dăm aceste despăgubiri”, a declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.
De asemenea, fermierii se plâng de dificultățile pe care le întâmpină atunci când încearcă să acceseze fonduri pentru refacerea sistemelor de irigații. Ultimul an în care s-a irigat în Dobrogea a fost 1996.
„Noi aici irigam la metru pătrat până prin 1996, inclusiv anumite culturi, precum cartofi, fasole, sfeclă, soia, care nu rezistă fără apă. Le-am pierdut pentru că nu mai avem irigații”, a declarat Raul Mărunțoiu, fermier.
„Dacă nu ducem iar la Uniunea Europeană și o să le spunem că udăm cu motopompele din structura principală, ce credeți, vim primi banii? Eu, personal, cred că nu. Pentru că e o sursă poluantă. Nu ne putem întoarce în anii `70. Curent electric, nu mai poate fi vorba de motopompe”, a mai declarat Mircea Chipăilă, fermier.
„Ne canalizăm acum foarte mult, acest program național de reziliență în care vom încerca să finanțăm o bună parte din infrastructura de irigații. Vor avea fermierii, o infrastructură de gestionare a apei cât mai bine pusă la punct”, a mai declarat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.
Ministrul Agriculturii le-a promis fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei că vor primi o sumă forfetară, iar schema de despăgubire va fi notificată la Comisia Europeană.