Constănțenii au accesat mai multe credite bancare cu ajutorul brokerilor, în primul an pandemic, față de cel precedent
Constanța este pe locul doi, după Capitală, în topul celui mai recent studiu al unui important broker, membru al Asociației Brokerilor din România. Specialiștii spun că peste 80% din creditele bancare au fost luate pentru achiziționarea de locuințe. Culmea, cererea a crescut odată cu prețul pieței imobiliare de la malul mării.
Românii au accesat cu ajutorul brokerilor de credite anul trecut peste 13.000 de împrumuturi în valoare de peste 400 milioane de euro, în creştere cu aproape 30% faţă de 2019, potrivit datelor deţinute de unul dintre cei mai importanți brokeri din România.
„Oamenii apelează la un broker de credite pentru a nu mai pierde timp umblând din bancă în bancă, pentru a nu-și afecta scorul FICO, pentru că făcând interogări, scorul FICO scade de la o interogare la alta și îți câștigi timp și bani. Spun bani pentru că brokerul știe ce bancă are campanie pe nevoie clientului. Poate clientul are nevoie de un card de cumpărături, nu neapărat de un card de nevoi personale și atunci știe exact cum să-l ajute”, a declarat Denis Ismail, broker.
Valoarea medie accesată este de 30.000 de euro, în timp ce maximul solicitat și aprobat a fost de 255.000 de euro. După Capitală, Constanța se află pe locul doi privind numărul accesărilor de credite imobiliare cu ajutorul brokerilor.
Conform studiului, constănțenii sunt deschiși să acceseze credite bancare prin intermediul brokerilor. Spre exemplu, în primul an de pandemie printre cele mai accesate credite bancare au fost ipotecare și pentru Noua casă, în proporție de peste 80%.
Creșterea este determinată de incertitudinea creată de contextul pandemic de coronavirus. Oamenii au ales să investească în ceva sigur și confortabil pentru întreaga familie.
„Cine are nevoie și n-are încotro eu cred că sunt o soluție bună”, spune o constănțeancă.
Zonele cele mai căutate la noi sunt asemănătoare cu cele din București: situate în partea de nord a orașului în cartierele Tomis Nord, Tomis Plus, Mamaia și chiar Mamaia Nord. Costurile sunt și ele pe măsură.
„Prețurile se situează în jurul valorii de 1.300 de euro pe metru pătrat pe apartament. Paradoxal, în Constanța au crescut în pandemie, pentru că oamenii erau mai puțin dornici de vizite și atunci au mărit prețurile, unii extraordinar de mult, considerând că dacă tot le calcă cineva pragul, măcar să merite”, a declarat Marius Coman, consultant imobiliar.
Specialiștii în imobiliare mai spun că încă de anul trecut oamenii au preferat să își scoată banii din bănci și să investească în locuințe pe care ulterior le pot vinde mai departe.
„Sunt interesați în principiu de investiții în active. Preferă să cumpere imobilul nu neapărat pentru a locui acolo cât pentru a transforma în activă, a da la chirie”, a mai declarat Denis Ismail, broker.
După București și Constanța, printre cele mai populare orașe de unde românii au accesat credite bancare prin intermediul brokerilor, în 2020, sunt Timișoara și Iași.